Снимка: © Национална лотария

Компаниите "Ню Геймс" и "Национална лотария", чийто мажоритарен собственик е Васил Божков, публикуваха първите си четими годишни финансови отчети в опит да опровергаят данните на прокуратурата за мними победители от хазартната игра. Досегашните отчети на дружествата, които могат да се достъпят чрез архива на Търговския регистър, представляваха дефектни копия от документи, които не показваха нито една точна стойност на приходите и разходите. 

"Чистите" отчети заедно с одиторски доклади бяха публикувани през сайта за онлайн услуги на Националната лотария. От тях стават ясни огромния ръст на оборота от продажбата на талони за моментни лотарийни игри. Според данните на "Ню Геймс" - брутните приходи за 2015 г. са възлизали на 375,4 млн. лева, докато през 2018 г. те вече са 699,1 млн. лв. 

Нетните приходи от продажба на билети на "Ню Геймс" - т.е. приходите, които остават след изплатените печалби, такси за Държавната комисия по хазарта, и провизии - варират между 122 млн. лв. за 2015 г. и 206,7 млн. лв. за 2018 г. 

Годишните отчети показват тройно увеличение на оборота за лотарийната игра между 2013 и 2014 г., когато влизат в сила промените в Закона за хазарта, облекчаващи данъчното облагане за операторите. 

Документите на "Ню геймс" показват, че компанията е декларирала изплатени печалби между 203,5 млн. лв. и 444 млн. лв. за периода 2015-2018 г. Най-високият разход за такса към Комисията по хазарта е в размер на малко под 50 млн. лв. през последния отчетен годишен период (2018). 

Огромният дял на разходите на дружеството са били за външни услуги - 95,5 млн. лв. за 2018 г., от които 74,9 млн. лв. са записани в графата "Комисионна дистрибутори". Производството на епизоди за телевизионните продукции и техническото обезпечение са стрували между 11,4 млн. лв. (2015) и 18,6 млн. лв. (2017). По този показател се вижда намаление до 12,9 млн. лв. през 2018 г., когато Валери Симеонов направи опит да ограничи телевизионната реклама на хазартни игри. 

Най-висока печалба след разходите за данъци в "Ню Геймс" е отчетена за 2017 г. - 108,3 млн. лв., като година по-късно пада до около 91 млн. лв. За сравнение - данните от 2015 г. показват годишна печалба от 54,1 млн. лв. 

В съобщение на "Ню геймс" до медиите се казва, че публикуването на търговските отчети се прави "с цел пълна прозрачност и избягване на допълнителни внушения за прикриване на информация". В позицията се твърди още, че компанията е изплатила "всичко дължимо по закон" и че оказва пълно съдействие на властите в проверките им. 

Мажоритарният собственик на Националната лотария Васил Божков беше обвинен за организиране на престъпна групировка, вкл. за данъчни престъпления, принуда, опит за подкупване на длъжностни лица и др. Според данни на прокуратурата - неговите дружества са спестили над 500 млн. лв. под формата на годишни такси за хазартна дейност в периода от 2014 г. досега заради допуснато облагане по по-ниска ставка от изискваната по закон. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова нарече министерския си пост "спекулация" и отложи пленума на БСП

Оказва се, че коалиционното споразумение не било напълно готово

Даниел Лорер: Никой не искаше здравното министерство, ПП ще поеме битката срещу Covid

Той не отрече, че Нинова ще е един от двамата министри на икономиката

"Смъртта на Върджил Абло е травмираща, но това не е смъртта на Louis Vuitton"

Марката отдаде почит на починалия творчески директор с три негови цитата пред магазина в Берлин

ЕК няма да препоръча задължителна ваксинация срещу Covid

Въпреки изявленията на Урсула фон дер Лайен за обмисляне на задължителната имунизация в ЕС

Супер зелен сертификат - новото оръжие на Италия срещу Covid-19

Хората без ваксина и без доказателство за преболедуване се изправят пред нови ограничения

БСП: Имаме бележки по коалиционното споразумение, до довечера ще ги изчистим

Румен Радев отреди на БСП ролята на "силен социален вектор"

Министърът на икономиката освободи тримата назначени от ГЕРБ в борда на ДКК

Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска са освободени след скандала с Караганева

Иван Гешев нямало да позволи на "шепа богоизбрани" да живеят като в Древния Рим

Главният прокурор сравни Кирил Петков със Себастиан Курц