Снимка: © Национална лотария

Компаниите "Ню Геймс" и "Национална лотария", чийто мажоритарен собственик е Васил Божков, публикуваха първите си четими годишни финансови отчети в опит да опровергаят данните на прокуратурата за мними победители от хазартната игра. Досегашните отчети на дружествата, които могат да се достъпят чрез архива на Търговския регистър, представляваха дефектни копия от документи, които не показваха нито една точна стойност на приходите и разходите.

"Чистите" отчети заедно с одиторски доклади бяха публикувани през сайта за онлайн услуги на Националната лотария. От тях стават ясни огромния ръст на оборота от продажбата на талони за моментни лотарийни игри. Според данните на "Ню Геймс" - брутните приходи за 2015 г. са възлизали на 375,4 млн. лева, докато през 2018 г. те вече са 699,1 млн. лв.

Нетните приходи от продажба на билети на "Ню Геймс" - т.е. приходите, които остават след изплатените печалби, такси за Държавната комисия по хазарта, и провизии - варират между 122 млн. лв. за 2015 г. и 206,7 млн. лв. за 2018 г.

Годишните отчети показват тройно увеличение на оборота за лотарийната игра между 2013 и 2014 г., когато влизат в сила промените в Закона за хазарта, облекчаващи данъчното облагане за операторите.

Документите на "Ню геймс" показват, че компанията е декларирала изплатени печалби между 203,5 млн. лв. и 444 млн. лв. за периода 2015-2018 г. Най-високият разход за такса към Комисията по хазарта е в размер на малко под 50 млн. лв. през последния отчетен годишен период (2018).

Огромният дял на разходите на дружеството са били за външни услуги - 95,5 млн. лв. за 2018 г., от които 74,9 млн. лв. са записани в графата "Комисионна дистрибутори". Производството на епизоди за телевизионните продукции и техническото обезпечение са стрували между 11,4 млн. лв. (2015) и 18,6 млн. лв. (2017). По този показател се вижда намаление до 12,9 млн. лв. през 2018 г., когато Валери Симеонов направи опит да ограничи телевизионната реклама на хазартни игри.

Най-висока печалба след разходите за данъци в "Ню Геймс" е отчетена за 2017 г. - 108,3 млн. лв., като година по-късно пада до около 91 млн. лв. За сравнение - данните от 2015 г. показват годишна печалба от 54,1 млн. лв.

В съобщение на "Ню геймс" до медиите се казва, че публикуването на търговските отчети се прави "с цел пълна прозрачност и избягване на допълнителни внушения за прикриване на информация". В позицията се твърди още, че компанията е изплатила "всичко дължимо по закон" и че оказва пълно съдействие на властите в проверките им.

Мажоритарният собственик на Националната лотария Васил Божков беше обвинен за организиране на престъпна групировка, вкл. за данъчни престъпления, принуда, опит за подкупване на длъжностни лица и др. Според данни на прокуратурата - неговите дружества са спестили над 500 млн. лв. под формата на годишни такси за хазартна дейност в периода от 2014 г. досега заради допуснато облагане по по-ниска ставка от изискваната по закон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Свлачище край "Албена" затрупа двама души в ресторант

Двама души са извадени живи, спасителите проверяват и за други пострадали

Естония подкрепи Зеленски: Време е да спрем туристическите визи за Русия

"Пътуването в Европа е привилегия, а не право"

Рокада в управлението на Строителния контрол, служебният министър готви смени и в Пътната агенция

Бивш главен архитект на Хасково ще управлява строителния надзор

Зеленски иска пълен бойкот на руските туристи на Запад

Финландският премиер също е на мнение, че "не е правилно" руснаците да могат да пътуват в Европа.

"Рационална" ли е енергийната политика на Радев?

В мира на газпромчиците няма как най-евтиният и най-сигурният газ да не е от "Газпром"

Руски медии твърдят, че Латвия пак получава газ от Русия

"Газпром" спря доставките в края на юли. До момента няма потвърждение за възобновяването им

Звездата от "Брилянтин" Оливия Нютън-Джон загуби битката с рака

Оливия Нютън-Джон е починала вчера на 73 години

ФБР претърси имението на Доналд Тръмп във Флорида

Обискът е свързан с евентуално неправилно боравене с класифицирани документи

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата