Финландия започва да строи ограда по границата с Русия Снимка: © Getty

Финландия започна мащабен проект за изграждането на ограда на границата с Русия.

Целта на съоръжението, което ще обхваща 200 км от общо 1340-километровата граница между двете страни, е да гарантира сигурността на Финландия при евентуален опит на Москва да провокира криза в съседната държава, като организира масова мигрантска вълна, пише Guardian.

Основната част от съоръжението ще се построи в южната част около съществеуващите гранични пропускателни пунктове.

Finnish and Russian border - Финландия започва да строи ограда по границата с Русия

Подготовката за строителството започна на 28 февруари.

Първата задача е да се разчисти гората по продължителността на границата.

След това ще се премине към изграждането на път и вдигането на ограда през март, се казва в изявление на финландската гранична охрана.

Държавата полага усилия за осигуряване на границата си с Русия, докато едновременно с това очаква положителна развръзка по кандидатурата си за член на НАТО.

В сряда парламентът на Финландия гласува процедура за ускоряване на присъединяването в пакта - което увеличава вероятността за самостоятелното ѝ влизане в пакта без Швеция заради дипломатическите пречки пред Стокхолм.

Вотът, който мина със 184 гласа "За" срещу 7 "Против", означава, че Хелзинки ще може да стане член на НАТО в момента, в който Турция и Унгария ратифицират договора им, като поставя краен срок за изчакване за одобряването на паралелната кандидатура на Швеция. Правителството на Сана Марин се надява, че това ще стане факт до следващата среща на върха на НАТО през лятото.

Заради опасенията, че Москва може да упражни политически натиск, Финландия прие нови поправки в своя Закон за граничната охрана през юли 2022, за да улесни изграждането на по-солидни преграждения.

В момента границите на Финландия са защитени предимно от невисоки огради от телена мрежа и дървени колове, чиято основна цел е да не допуска животните да преминават от другата страна на границата - но това съоръжение не може да спре евентуална военна инвазия или голям наплив на мигранти.

До края на юни тази година се очаква да бъдат завършени първите 3 км от оградата, а до 2025 г. ще е готово изграждането на още 70 км. в югоизточна Финландия.

Страната планира общо да прегради общо 200 км. от границата си с Русия, което ще струва около 380 милиона евро.

Оградата ще бъде висока 3 метра с бодлива тел в горната част, а в най-защитените зони ще бъде оборудвана с камери за нощно виждане, светлини и високоговорители.

Войната в Украйна промени фундаментално отношението на Финландия към сигурността и рисковете, които Русия представлява.

Държавата прие множество руснаци през септември, след като Владимир Путин нареди мобилизация на над 300 000 резервисти. Проблемът е особено критичен за Финландия, която има една от най-дългите граници с Русия в Европа.

Заедно с Швеция тя сложи край на десетилетната си политика на военна необвързаност и кандидатства за членство в НАТО през май 2022 - месеци след нахлуването на Москва в Украйна. Решението беше подкрепено от 188 от общо 200 депутати във финландския парламент.

Единствените пречки пред скорошното им присъединяване се създават от Унгария и Турция.

Хелзинки е изправен пред по-малко дипломатически пречки от Стокхолм, затова иска да ускори процедурата по присъединяване към Алианса преди парламентарните през април. Общественото мнение във Финландия също подкрепя влизането в НАТО.

Шведският премиер Улф Кристерсон заяви, че присъединяването на Финландия самостоятелно може да „усложни“ тясното военно сътрудничество между скандинавските страни, тъй като Швеция ще остане сама извън защитата на НАТО.

В понеделник турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че сега Анкара гледа благосклонно на кандидатурата на Финландия. ,,Може да разделим процеса на членство на Швеция и Финландия“, казва той.

„Сега е времето да ратифицираме и да приветстваме напълно Финландия и Швеция като членки“, каза шефът на НАТО Йенс Столтенберг по време на визитата си в страната във вторник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024