Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност" Снимка: © Getty Images

Премиерът на Финландия Санна Марин трябваше да влезе в обяснителен режим и да се извинява за това, че е излязла да се забавлява в нощен клуб след близък контакт със заразен от Covid-19.

Тя беше засечена в едно от популярните заведения в Хелзинки в събота вечер, часове след като външният ѝ министър даде положителна проба за коронавируса. Снимки, публикувани в таблоида Seiska, показаха как 36-годишната лидерка на Социалдемократите танцува в клуба Butchers до 4 ч. сутринта заедно с приятели.

Първоначално тя е получила съобщение от здравните власти, че не трябва да се изолира, тъй като е напълно ваксинирана. По-късно обаче пропуснала текст, в който била посъветвана все пак да ограничи социалните си контакти.

Действията на Санна Марин бяха критикувани от опозицията, според която тя не е дала пример на обществото как се действа в подобна ситуация. Мия Лайхо – депутат от Партията на националната коалиция – заяви, че премиерът е „безотговорна личност“.

Марин твърди, че повторното съобщение било изпратено на служебния ѝ телефон, който оставила вкъщи, и затова го пропуснала. Когато го видяла в неделя сутрин, веднага си направила тест за коронавирус. Той дал отрицателен резултат.

Първоначално премиерът на Финландия се защити, но по-късно призна, че е трябвало да провери повторно препоръките и да действа по друг начин. „Много се извинявам, че не успях да разбера какво точно трябваше да направя“, написа тя в социалните мрежи.

Според правилата в страната - всеки ваксиниран с поне две дози не трябва да се изолира при контакт с позитивен случай на Covid-19. За членовете на правителството обаче важат препоръки, които гласят ограничаване на социалните контакти в тези случаи, пише местното издание „Helsingin Sanomat“.

Санна Марин стана най-младият министър-председател в света, когато през 2019 беше избрана да ръководи ляво-центристката коалиция, включваща 4 други партии.

Финландия е една от страните с най-добра реакция срещу пандемията – с общо регистрирани около 196 хиляди случая и под 1400 починали. От септември насам обаче броят на инфекциите се покачва и от седмици наред те редовно са над 1000 за денонощие.

Скандинавската страна засега е отчела и 8 случая на новия вариант „Омикрон“.


СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024