Фиона Хил: Да пазиш истината срещу хибридния хаос Снимка: © Getty Images

* Фиона Хил - бивш съветник на Доналд Тръмп по руските въпроси - свидетелства пред Конгреса в процеса по импийчмънт;

* Хил предупреди, че републикански конгресмени разпространяват конспиративни теории в защита на президента, без да си дават сметка, че с това обслужват интересите на руските служби;

* Автор на изследване върху властовия профил на Владимир Путин, Фиона Хил казва следното по повод изборите през 2016 г.: "Руското правителство правеше свои залози върху хора, които би могло да склонява в свой интерес, които биха изпитали неудобство, които биха им били задължени по някакъв начин, за да създадат точно този хаос, който виждаме в момента в нашата политика"


Ако дефиницията за "патриот" държи на кръвната връзка с нацията, Фиона Хил не би могла да попадне в тази категория. 54-годишната специалистка по руската история и съвременна политика е имигрант от първо поколение в САЩ, родена е в миньорско градче в Северна Англия и получава новото си гражданство едва преди 17 години.

Ако патриотизмът се измерва по склонността към показно агресивно вричане във вярност на родината, Хил отново би останала встрани от очертанията на определението. Професионалният й живот преминава в служба на аналитичната и разузнавателната общност на САЩ, в експертното и политическото ядро на Белия дом, но "под радара" на медийната популярност.

Ако дефиницията за патриот обаче включва отдаденост към ценностите, интересите и сигурността на държавата, дъщерята на миньора от Дърам има пълно право да говори от първо лице.

Фиона Хил - бивш съветник на Доналд Тръмп по въпросите на Русия до юли 2019 г. - се яви пред Конгреса, за да свидетелства по процеса за импийчмънт на президента.

Близо 7-часовото й изслушване беше проследено с интерес заради прямата, ясна и аргументирана позиция срещу опасното институционално подгряване на конспиративни теории: "Отказвам да бъда част от опитите за легитимиране на алтернативни твърдения, че украинското правителство е противник на САЩ и че Украйна - а не Русия - ни атакува през 2016 г. Тези измислици са вредни дори ако се използват за чисто вътрешно-политически цели... Гордея се изключително много от факта, че съм безпартиен експерт по външна политика. Нямам интерес от отклоняване на проверката по импийчмънт в една или друга посока - освен по посоката към истината".

"Бих искала да ви помоля да не промотирате политически мотивирани фалшификации, които така очевидно прокарват руските интереси" - репликите й бяха насочени към конгресмени от Републиканската партия, които популяризират идеята, че Тръмп е станал обект на атака по време на кампанията през 2016 г. от страна на украински сили.

Хил определи тези внушения като "измислен наратив, който e създаден и разпространяван от самите руски служби за сигурност". Оценката за руската намеса в последните президентски избори в САЩ беше подкрепена с консенсус от всички звена в системата на американската разузнавателна общност. Доказателствата за съпричастността на руската държава в масивната пропагандна кампания през социалните мрежи и контролирани от Кремъл медии бяха представени в доклад на Директора на Националното разузнаване още през януари 2017.

"Руските интереси целят да компрометират легитимността на цялата президентска институция. Един въпрос, който искам да повдигна и мисля, че членовете на комисията от Републиканската партия ще се съгласят, е, че целта на руснаците беше да поставят под съмнение над всеки, независимо кой щеше да бъде избран за президент. Ако сенатор Клинтън беше избрана за президент, както мнозина очакваха по време на кампанията, тя също щеше да има огромни проблеми с легитимността. И мисля, че това, което виждаме тук, е резултат на това, което руското правителство се надяваше. Дезинформация, съмнение, всеобщо недоверие в легитимността на президентската фигура - без значение дали е Тръмп или Клинтън. Те настройват едната страна на електората срещу другата, едната партия срещу другата... Руското правителство правеше свои залози върху хора, които би могло да склонява в свой интерес, които биха изпитали неудобство, които биха им били задължени по някакъв начин, за да създадат точно този хаос, който виждаме в момента в нашата политика", каза тя при изслушването.

На въпрос, свързан с внушенията за влияние от страна на Джордж Сорос върху свидетели в процедурата по импийчмънт, Хил сравни конспиративните теории за соросоидите с т.нар. "протоколи на Сионските мъдреци" - антисемитска фалшификация за заговора за еврейско господство, чийто произход също идва от Русия, но от началото на ХХ век.

Хил потвърди голяма част от вече известните факти по казуса с Украйна, който доведе до разследването - включително, че посланикът на САЩ пред Европейския съюз Гордън Сондланд е споделил пред нея за съществуваща договорка с началника на администрацията на Тръмп, според която новоизбраният украински президент Зеленски ще бъде посрещнат лично от Доналд Тръмп в Белия дом, ако Киев възобнови прокурорската проверка срещу сина на Джо Байдън - Хънтър - бивш член на ръководството на украинската газова компания "Бурисма". Влиянието, което президенстките сътрудници са оказали върху Киев в посока на компрометирането на водещия Демократически кандидат за 2020 г., е в основата на процедурата по импийчмънт.

Фиона Хил припомни пред Конгреса, че е имала няколко "трудни срещи" с посланик Сондланд, тъй като той е отказвал да координира действията си със съветниците на Тръмп и е твърдял пред нея, че работи по директни нареждания на президента.

Ден по-рано Сондланд свидетелства пред комисията по импийчмънт, че е знаел за договорката за взаимни услуги от инструкциите на президентския адвокат Руди Джулиани, макар тя да не е била изрично формулирана от самия Доналд Тръмп, или както казва той: "Г-н Джулиани изразяваше желанията на президента на Съединените щати, а ние знаехме, че разследванията (срещу Хънтър Байдън) са важни на президента".

Хил стъпи върху неговите изявления и посочи, че с оглед на фактите е преосмислила миналото поведение и отношение на Сондланд: "Той беше абсолютно прав. Той е бил въвлечен в изпълнението на вътрешно-политическа задача, а ние (от Съвета по национална сигурност, в който Хил работи до юли 2019 г.) се занимавахме с външната политика в областта на сигурността. А тези две неща вече се бяха разграничили. Затова той имаше право. Тогава не осъзнавах какво се случва и се гневях, тъй като той не се координираше напълно с нас. И му го казах: "Посланик Сондланд, Гордън, мисля, че всичко това ще избухне". И ето че сега сме тук".

"Путин и руските служби за сигурност действат като super PAC (политическите комитети, които събират дарения за предизборните кампании на водещите кандидати на избори в САЩ, б.р.). Те влагат милиони долари, за да се възползват от нашите противникови анализи и фалшиви наративи за своите цели. Когато сме обсебени от взаимна партийна омраза, не можем да се борим с тези външни сили, които се опитват да ни противопоставят, да деградират институциите ни и да унищожат вярата на американския народ в нашата демокрация", предупреди още тя.

Изборът на Фиона Хил за свидетел на Демократите в комисията по импийчмънт" беше определено от наблюдателите като силен ход заради нейния стегнат, информативен, ефективен и на моменти - автоироничен - стил на комуникация.

Самата биография на Хил се превърна в подкрепящ аргумент за свидетелските й показания. Родена през 1965 г., в семейство на миньор и акушерка в Северна Англия в период на масова бедност и безработица в региона, Хил започва да работи още преди да завърши средното си образование. Един от анекдотичните случаи, който беше припомнен на изслушването, я върна в ученическите й години, когато по време на тест неин съученик подпалва косата й, завързана на опашки. 11-годишната Фиона спира огъня с ръцете си и продължава да решава задачите си.

"Историята е вярна и имаше доста неприятни последици. Впоследствие майка ми ме подстрига на "купа", а на училищната снимка, която ни направиха в същата седмица, изглеждах като Ричард III..."

През 80-те години прави опит да кандидатства в Оксфорд, но описва срещата си с изпитната комисия в университета като "най-унизителното и неприятно преживяване в живота си" заради подигравките с облеклото и северняшкия й акцент.

Осъзнаването, че личните й качества никога няма да бъдат достатъчни за преодоляване на социалните предразсъдъци в собствената й страна, води Фиона Хил до по-късното решение да емигрира в САЩ и да се развива в система на ценности, която поставя приоритет върху способностите и приноса към обществото, а не върху произхода. Завършва Харвард, където защитава докторска степен по история на Русия.

След като получава американско гражданство, работи като анализатор по руските и евразийските въпроси към Националния разузнавателен съвет на САЩ при президентите Джордж Буш-младши и Барак Обама. През март 2017 г. е назначена за директор на отдела по руските отношения в съвета към администрацията на Доналд Тръмп по покана на новия съветник по националната сигурност ген. Х.Р. Макмастър.

Една от първите й преки срещи с Тръмп се оказва показателна за бъдещите им отношения. По време на заседание на Съвета по сигурност президентът не разпознава Хил и решава, че е част от помощния персонал, като й подава бележка с инструкция да я препечата. Обърканото изражение на Хил е разчетено от Тръмп като неподчинение, което провокира гневна сцена, приключила с намесата на Макмастър.

Екипът на Фиона Хил е обвинен в нелоялност от страна на Тръмп и след изтичането на информацията за споделянето на класифицирани разузнавателни данни, получени от Израел, пред руския външен министър Сергей Лавров и посланика на Русия в САЩ Сергей Кисляк. Защитната реакция на Хил срещу обвиненията на президента допълнително изостря връзката им.

Хил подава оставка от поста си в Белия дом на 19 юли 2019 г., три месеца след телефонния разговор между Тръмп и Зеленски, който се оказа в основата на процеса по импийчмънт.

Фиона Хил и колегата й от института "Брукингс" Клифърт Гади пишат книгата "Mr. Putin: Operative in the Kremlin", посветена на властовия профил на руския президент през призмата на подготовката и практиката му като агент на КГБ. Изследването е описвано като задължително четиво за политически лидери, които искат да разберат съвременното управление на Русия.

Кратък откъс показва как Путин използва информацията за овладяване на противниците си: "Парите не са това, което гарантира лоялност или държи най-високото ниво под контрол. Това се случва благодарение на факта, че парите са дошли от дейност, която е или може да бъде изобличена като незаконна. Участниците в системата не се купуват в класическия смисъл на това понятие. Те се компрометират; стават уязвими на заплахи. Корупцията или престъпната дейност се пази в тайна, докато индивидът продължава да играе играта". А в центъра на тази мрежа като неин главен арбитър стои Владимир Путин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024