Фон дер Лайен се похвали с напредък в преговорите за петролно ембарго на Русия Снимка: © Getty Images

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че ЕС постига напредък в преговорите за налагането на петролно ембарго срещу Русия. Коментарът дойде след среща с унгарския премиер Виктор Орбан, който е един от лидерите на ЕС против предложението.

"Срещата с премиера Виктор Орбан беше полезна, за да изясним проблеми, свързани със санкциите и енергийната сигурност", написа фон дер Лайен в Twitter.

Тя обяви, че ще свика видеоконференция с други страни от региона, за да засили регионалното сътрудничество в областта на петролната инфраструктура.

"Постигнахме напредък, но е необходима още работа", допълни председателката на ЕК.

Унгария е една от страните, които не одобряват предложението на Еврокомисията за налагането на ембарго върху руския петрол, което да влезе в сила до края на годината. Според Орбан подобна забрана ще се окаже "атомна бомба" за икономиката на Унгария.

Унгария провали срещата на ЕС за петролното ембарго срещу Русия

Предложението на ЕС цели да забрани вноса на суров руски петрол до шест месеца, а на рафинираните горива - до януари. Поради голямата им зависимост от руските ресурси, ЕК предложи отстъпки от ембаргото за Унгария и Словакия до края на 2024 г., и за Чехия - до юни през същата.

България също е сред държавите, които пожелаха удължаване на срока, но към момента няма информация да се предвиждат отстъпки и за София. Представителите на българското правителско няколко пъти казаха, че биха наложили вето върху решението, ако страната не получи отстъпки.

По-рано стана ясно, че Комисията обмисля да предложи на държавите от Източна Европа без излаз на море повече пари за модернизиране на петролната инфраструктура в опит да ги убеди да се съгласят за ембаргото върху руския петрол.

Нова версия, която в момента се изготвя, вероятно ще отмени и забраната танкери на ЕС да превозват руски нефт до пристанища в съюза, след натиск от Гърция, Кипър и Малта, съобщава източник на "Ройтерс".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Илхан Кючюк поема ключова комисия в Европейския парламент

Общо петима български евродепутати заемат ръководни постове в комисиите на ЕП

14:00 - 23.07.2024
Важно днес

Ивелин Михайлов подготвя края на Исторически парк

Заобиколен от икони, Михайлов, признава, че паркът е слабо посещаван, което "стъпка по стъпка икономически ни убива".

13:50 - 23.07.2024
Спорт

Анди Мъри ще играе последния турнир в кариерата си на Олимпийските игри

Британецът официално потвърди, че след Олимпийските игри ще си вземе почивка.

13:46 - 23.07.2024