Фонд от Люксембург влиза в сделката за ЧЕЗ с 26 млн. евро инвестиция в "Еврохолд"

„Еврохолд“ направи важна стъпка към осигуряване на финансиране за покупката на активите на ЧЕЗ в България, след като сключи споразумение с базирания в Люксембург инвестиционен фонд GEM Global Yield LLC SCS. Той ще осигури дялова инвестиция за 31 млн. долара (€26 млн.)

Инвестицията ще позволи на GEM да придобие акции в българския холдинг. „Еврохолд“ ще използва средствата за придобиването на дружествата на ЧЕЗ Груп у нас и за развитие на застрахователния си бизнес.

„Стратегическата дългосрочна цел на „Еврохолд“ е да се превърне в един от водещите независими доставчици на финансови и ютилити услуги в Югоизточна Европа“, обявиха от дружеството в официалното съобщение, публикувано в сайта им на 8 март.

GEM e глобален фонд с 30 години история и над 400 реализирани сделки. Фондът е инвестирал $ 3.4 млрд. в 70 държави, предимно на развиващи се пазари. Има офиси в Ню Йорк, Лос Анджелис, Насау (Бахамите) и Париж.

Πpeди ceдмицa "Eвpoxoлд" cъoбщи, чe плaниpa дa нaбepe дo €100 млн. oт Бългapcĸaтa фoндoвa бopca, c ĸoитo дa финaнcиpa cдeлĸaтa за ЧЕЗ, одобрена от регулаторите през януари. Цялото споразумение е на стойност 335 млн. евро, които трябва да бъдат осигурени до средата на 2021 г.

Πpeдcтoи пpeдлoжeниeтo нa бopдa дa бъдe глacyвaнo oт aĸциoнepитe нa извънpeднo зaceдaниe нa „Еврохолд“ на 10 aпpил. Koмиcиятa зa финaнcoв нaдзop cъщo тpябвa cъщo дa дaдe paзpeшeниe.

Какъв дял ще придобие GEM в "Еврохолд" - не може да се каже, зависи от това доколко новата емисия от увеличението ще бъде записана, съобщава „Капитал“. Планът е да се предложат малко над 79 млн. нови акции по цена 2.5 лв., като договорката за 26 млн. евро означава, че фондът би записал около 20 млн.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024