Корупцията, превзела България, може да покаже на САЩ в какво би се превърнала Америка, ако Доналд Тръмп спечели президентските избори на 3 ноември. Това пише журналистът на свободна практика Ашира Морис за авторитетната медия Foreign Policy.

Тя е от Северна Флорида, но живее в София и в първия си материал за FP сравнява премиера Бойко Борисов с Доналд Тръмп. Морис разказва за антиправителствените протести в столицата, говори за олигарсите и за корупцията у нас.

България – държава, превзета от корупция, може да представлява „превю“ на това, в което би се превърнала САЩ, ако Доналд Тръмп бъде преизбран, пише тя. Настоящата криза предвещава дългосрочните последици за едно правителство, което се съобразява с интересите на няколко бизнес лидери, близки до управляващата партия, за сметка на всички останали.

Байдън има 89% шанс за победа срещу Тръмп. Къде е "уловката"?

Преди 2016 този паралел изглеждаше необясним. Демократичните институции на САЩ бяха определяни като стабилни, макар и несъвършени. Четири години по-късно обаче нещата са различни, пише Морис.

Тя разказва за сблъсъка между Христо Иванов и гардовете на Ахмед Доган на плажа „Росенец“, които дадоха начало на протестите и показаха „корупционната система“ на България.

Настоящите администрации на САЩ и България вече имат някои незавидни общи черти. И Тръмп, и Борисов управляват своите страни чрез системи за фаворизиране, награждавайки свои лични хора с големи правителствени договори и без прилагане на мерки за отчетност. И при двамата разделението на властите бе нарушено, пише Морис за Foreign Policy.

Борисов влезе в свой собствен скандал с недвижими имоти – дясно-центристката партия ГЕРБ наскоро беше въвлечена в схема за уреждане на цени на апартаменти, която позволи на членовете ѝ да си закупят луксозни имоти в София на изключително занижени стойности. Няколко висши правителствени служители подадоха оставки, но Борисов остана на власт.

За разлика от Тръмп, Борисов не прави нагли расистки коментари, нито омаловажава международни институции. Той е фен на Европейския съюз и е част от същия дясно-центристки блок в Брюскел, в който е и партията на германския канцлер Ангела Меркел. Това обаче не прави машинациите му по-малко опасни. Просто означава, че лидерите от Западна Европа все повече игнорират корупцията в България, макар за законодателите в ЕС да става по-трудно да извърнат поглед на фона на продължаващите протести, гласи анализът на Ашира Морис.

По думите ѝ – проблемът на България и САЩ навлиза по-дълбоко под повърхността и не засяга само лидерите на двете страни, а събарянето на демокрацията.

Проблемът е политическата система, която поставя няколко души над закона и над всички останали, като в същото време концентрира в ръцете им голяма власт. Аспекти от настоящата политическа траектория на САЩ – където лидерите на безпартийни агенции за обществено здраве са осмивани от Белия дом по време на пандемия и президентът открито нарича журналистите врагове на хората – могат лесно да доведат до система, също толкова корумпирана, колкото е българската.

Българските институции са завзети от управляващата партия, пише журналистката. Добавя, цитирайки думите на политолога Евгений Дайнов, че до 2017 държавните институции „бяха наистина система на законите, но тези закони бяха желанията на премиера и неговите съюзници, а не писаните правила. Тези институции правеха каквото им се казваше, независимо от правилата“.

Силната и независима преса е другият основополагащ камък на здравото гражданско общество. В България има колапс на медийната свобода, пише Морис и допълва колко голяма е властта в тази сфера, концентрирана в ръцете на Делян Пеевски. Добавя, че България се намира на 111-о място по свобода на словото, според „Репортери без граници“ – резултат, който ѝ отрежда последното място в ЕС.

Ако настоящата главоблъсканица в България илюстрира риска, пред който е изправен САЩ, протестите също могат да бъдат поучителни. Да, гласът на демонстрантите иска оставката на Борисов, но той значи повече от просто премахване на един човек от властта. Иска се промяна на цялата система.

В следващите месеци, докато българите продължават да протестират срещу държавната корупция, американците ще имат възможността да сторят същото, пише Ашира Морис.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

За първи път България отчита над 12 хиляди нови случая на Covid за ден

Делът на положителните проби се увеличава, но не се наблюдава ръст на хоспитализираните

Асен Василев е с Covid-19

Финансовият министър ще изпълнява задълженията си дистанционно

И "Billions" се подигра с Peloton след "Сексът и градът": "Няма да си отида като Тузаря"

Втори сериал показа герой със сърдечен удар след тренировка на колелото на Peloton

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната