Форумът "Рамщайн" не успя да разреши спора за танковете Leopard за Украйна

Срещата на министрите на отбраната от НАТО в базата "Рамщайн" в Германия така и не успя да сложи край на разделението по въпроса за доставките на танкове Leopard 2 за Украйна.

Преговорите продължиха над 5 часа.

Министърът на отбраната на Полша беше заявил, че страната има готовност да изпрати 14 танка при съгласието на Германия - въпреки призивите от Киев обаче, Берлин не приема нито да предостави машини от своите запаси, нито да позволи на други държави (общо петнадесет) да ги дарят.

От САЩ не желаят да предоставя своите танкове M1 Abrams, като се аргументират с логистични затруднения при използването на високотехнологичната бойна машина. Според Вашингтон - германската технология на Leopard е по-подходяща за Украйна, защото войниците няма да имат нужда от толкова голяма предварителна подготовка за експлоатацията им.

Associated Press цитира свои източници от американската администрация, според които германското правителство не желае да предоставя своите танкове, ако САЩ не дари Abrams. Тази позиция е провокирала "известно удивление" сред хората на Байдън, тъй като Великобритания вече обяви готовност да изпрати такава техника в Украйна.

Говорителят на правителството в Берлин Щефан Хебещрайт обаче отрича да са поставяни подобни условия.

Американският министър на отбраната Лойд Остин защити германските си колеги, като посочи, че те са "надежден съюзник и са такива от много, много дълго време".

"И наистина смятам, че ще продължат да бъдат надежден съюзник и занапред", казва той, макар че посочва, че "всички можем да направим повече".

Остин коментира и че Украйна ще получи бойните машини Stryker и Bradley, така че дори да не бъдат доставени танкове, "не става дума само за една платформа".

Полша, междувременно, обяви, че е готова да изпрати още около 150 танка Т-72, бойни машини за пехотата и друго въоръжение на Украйна до март.

Защо без "да" от Германия Украйна не може да получи танкове Leopard 2


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу водачите на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влиза самопровъзгласилият се за принц лидер на групата и други организатори

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024
Живот

Нина Добрев е хоспитализирана след тежък инцидент с мотопед

35-годишната българка сподели своя снимка, на която се вижда как лежи на болнично легло, с гипс на коляното и шина на врата.

08:48 - 21.05.2024