Без "да" от Германия, Украйна не може да получи доставка на танкове Leopard 2, колкото и Полша да настоява да ѝ изпрати от своите. Варшава вече обяви решението си да предостави поне 14. Тежката бойна машина е на въоръжение и на разположение и в други страни от ЕС, които биха ги предоставили на отбраняващата се от Русия страна. Според експерти в ЕС има около 2000 танка от този вид.

Берлин обаче има последната дума, дори и когато не става дума за представяне на бойна техника от Бундесвера. И причината е, че Leopard 2 е германско производство и за износа трябва лиценз. Очевидно Полша няма такъв, пише германският "Шпигел".

Темата за изпращане на Leopard 2 е във фокуса на срещата на министрите на отбраната от ЕС и САЩ в германската военна база "Рамшайн".

На нея се очакват ключови решения за изпращане на мащабна военна помощ за Киев. Присъства и военният министър на САЩ Лойд Остин, като по повод визитата му излязоха публикации, че Берлин може да склони да пусне Leopard 2, ако американците се ангажират с доставки на танкове Abrams. От германска страна разговорите вече се водят от новия военен министър Борис Писториус, след като предшественичката му на поста подаде оставка.

Преди дни имаше и намек от канцлера Олаф Шолц, че Берлин не би пречил на съюзниците си да подпомагат Украйна. Това обаче не отговаря на въпроса дали страната ще се включи със свои доставки на тежни машини.

Акцията на Полша да дари свои танкове на Украйна е част от европейска инициатива, съгласувана със САЩ, за подкрепа на Киев във войната. "Ние инициирахме коалицията", казват от президентската администрация във Варшава. Ако Полша успее да убеди Германия да каже "да" за изпращането на танкове немско производство, премиерът Матеуш Моравецки ще може да запише това като полски успех, казва "Шпигел" в деня на разговорите във формата "Рамщайн".

В кулоарите на Световната икономически форум в Давос, Швейцария, който се провежда тази седмица, Моравецки дори намекна за първи път: „Ще продължим да натискаме канцлерството“.

„Съгласието е второстепенен въпрос. Или ще го получим бързо, или ще продължим да действаме сами, ако е необходимо сега. Най-важното е германците, а и датчани, финландци, французи и други нации - но преди всичко германците, да предложат модерни танкове възможно най-бързо.", добави полският премиер.

Споменаването на останалите европейски държави е защото и те имат на разположение германски Leopard 2. Финландия обаче прие предпазливо полското предложение за въоръжаване на Киев с европейските запаси от танкове. Позицията на Хелзинки е, че е готова да доставя тежки машини в европейската мрежа, но много ограничен брой основни бойни танкове могат да напуснат страната, каза президентът Саули Нинистьо.

Опасенията на Финландия са логични на фона на това, че стратата страната има обща граница с Русия с дължина повече от 1300 километра, припомня "Шпигел". Скандинавската държавата все още не е и член на НАТО, въпреки че действията на руския президент Владимир Путин в Украйна и започнатата от него война я убедиха да подаде молба за присъединяване към Алианса. Засега единствено Турция не е дала съгласие, а решенията в НАТО се взимат с консенсус от съюзниците.

Испания, която обмисляше доставка на Leopard 2 за Киев през юни, сега е по-предпазлива. В момента тази възможност "не е на масата", каза външният министър Хосе Мануел Албарес в Давос. От друга страна, по искане на "Шпигел", Министерството на външните работи обясни, че Мадрид първо иска да изчака важната среща в петък в "Рамщайн" и да се проведат консултации.

Сдържаността в Мадрид може да се дължи и на факта, че федералното правителство не беше ентусиазирано от натиска на Испания през лятото, казва още германското издание. Освен това Испания разполага с по-стари модели танкове, но те са "в окаяно състояние" - по думите на Министерството на отбраната на страната.

Всъщност резервите от въоръжение "гният от години в Сарагоса" в Северна Испания. Но ако наистина имаше "леопардова коалиция, испанците вероятно щяха да се замислят", анализира "Шпигел".

От началото на войната преди близо година по темата за доставката на тежко въоръжение за Украйна - като танкове и изтребители, за които Киев логично настоява, западният свят е предпазлив. Въпреки милиардите помощи и доставката на по-леко оръжие. Германия участва в това. Неотдавна Великобритания обяви, че би пратила танкове Challenger, което в европейската преса бе разтълкувано като символичен акт, който да "оптуши" темата за дарения на това, от което Украйна има нужда.

Пробив вече имаше - постепен - с доставките на установки HIMARS от САЩ, на ракети Patriot, решенията за изпращане на бронирани бойни машини за Marder от Германия и Bradley - машини, наричани "убийци на танкове" от експертите, които обаче все пак не са танкове.

Решенията във формат "Рамщайн" предстоят. Очаква се в петък привечер и изялвение за (евентуалните) резултати.

Зеленски очаква "силни решения" от срещата на съюзниците на Киев в базата "Рамщайн"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024