Зеленски очаква "силни решения" от срещата на съюзниците на Киев в базата "Рамщайн" Снимка: © Getty

Министрите на отбраната и висши военни от десетки страни съюзници на Украйна се събират днес в американската военновъздушна база "Рамщайн" в Германия, за да обсъдят по-нататъшната подкрепа за Киев. Акцентът на срещата ще бъде върху евентуалната доставка на бойни танкове.

Берлин е изправен пред нарастващ натиск относно това да разреши износа на високо ценените си танкове Leopard в помощ на въвлечената във война страна. Преговорите се провеждат ден след като САЩ и няколко европейски държави обещаха повече военно оборудване, за да помогнат на Украйна да отблъсне евентуални нови руски офанзиви.

От месеци редица западни лидери се опитват да убедят германския канцлер Олаф Шолц да даде на Украйна един от най-добрите бойни машини. Освен че контролира собствения си флот от "Leopard", Шолц трябва да одобри даренията на други държави, които притежават германските танкове, тъй като е техен производител. Досега Берлин се въздържа и блокира изпращането им.

Съюзниците на Украйна са изправени пред "лесен избор", отбелязва Юрий Сак, съветник на украинския министъра на отбраната преди срещата на върха.

"Танковете за Украйна са танкове за свободата. Ако те не бъдат изпратени, един ден може да се наложи други държави сами да ги използват срещу Москва", предупреди той в интервю пред BBC.

На срещата се очакват да присъстват представители на повече от 50 държави. Нейната основна задача ще бъде постигането на решение за германските танкове Leopard 2. Полският министър-председател Матеуш Моравецки заяви, че е "умерено песимистично настроен" по отношение на получаването на одобрение от страна на Берлин, а литовският министър посочва пред "Франс прес", че "някои страни" ще изпратят Leopard.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че правителството му очаква "силни решения" от ръководителите на отбранителните структури на НАТО и други държави.

"Всъщност сега чакаме решение от една европейска столица, което ще активира подготвените вериги на сътрудничество по отношение на танковете. Подготвяме се за срещата в Рамщайн утре. Очакваме силни решения. Очакваме мощен пакет от военна помощ от страна на САЩ", каза президентът в своето вечерно видеообръщение.

На този фон в четвъртък Съединените щати обявиха нова военна помощ за страната на стойност до 2,5 млрд. долара, включително стотици бронирани машини и подкрепа за украинската противовъздушна отбрана. Помощта включва 59 бойни машини Bradley и 90 бронетранспортьора Stryker.

Германски правителствени източници заявиха по-рано, че Берлин е склонен да предостави танкове Leopard, ако Вашингтон се съгласи да изпрати на Абрамс. Американските бойни машини не бяха включени в новия списък от военна помощ в съобщението.

Министрите на отбраната на САЩ и Германия на обща пресконференция С танкове или без: САЩ и Германия спорят заради изпращането на тежки оръжия за Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нощният влак София-Варна стана денонощен

8 часа закъснение по трасето, пътниците били принудени да слязат в чакалнята на гара Стряма

14:43 - 27.01.2023

Депутатите приеха символично механизъм за разследване на главния прокурор

Гласуваните промени нямат шанс да бъдат окончателно приети до края на работата на парламента

13:57 - 27.01.2023

НАП е провела 3 ревизии на Nexo заради неплатен ДДС

Проверките на българското дружество са започнали още през март 2021

13:09 - 27.01.2023

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Основният въпрос "защо и как се блокират граждански гласове" остава с неясен отговор.

12:06 - 27.01.2023

Бащата на Джокович гледа полуфинала на сина си от вкъщи след скандала с привърженици на Путин

Организаторите на Australia Open потвърдиха, че Сърджан Джокович няма да е на трибуните за полуфиналния мач

11:30 - 27.01.2023

Succession 4: Драматичната борба за власт на фамилията Рой продължава

Сериалът "Succession" (Наследници) се завръща с нов четвърти сезон през март 2023 г. 

10:19 - 27.01.2023