С танкове или без: САЩ и Германия спорят заради изпращането на тежки оръжия за Украйна Снимка: © Getty Images

Военните министри на САЩ и Германия се опитват да разрешат спор относно изпращането на тежки танкове на Украйна - оръжия, които, според Киев, могат да решат съдбата на продължаващата вече близо 11 месеца война на нейна територия.

Американският министър на отбраната Лойд Остин е на посещение в Берлин, за да се срещне със своя германски колега Борис Писториус. Последният е на поста си само от няколко дни, след като зае мястото на подалата оставка Кристин Ламбрехт.

Двамата военни ръководители ще извикат и десетки свои съюзници в опит да договорят още оръжия за Украйна, които евентуално могат да променят хода на войната през 2023 г. Очаква се да бъде обявена военна помощ на стойност от милиарди долари. Срещата обаче вероятно ще бъде определена като провал, ако лидерите не успеят да постигнат съгласие по един важен въпрос - изпращането на германски танкове "Leopard 2" на Киев, посочва "Ройтерс".

От месеци редица западни лидери се опитват да убедят канцлера Олаф Шолц да даде на Украйна един от най-добрите бойни машини. Освен че контролира собствения си флот от "Leopard" - и най-голямата икономика в Европа - Шолц трябва да одобри даренията на други държави, които притежават германските танкове. Досега Берлин се въздържа и блокира изпращането и.

Вашингтон и други западни съюзници твърдят, че "Leopard" - които Германия произвежда в хиляди бройки по време на Студената война и изнася за своите съюзници - са единственият подходящ вариант, наличен в достатъчно големи количества. По данни на Европейския съвет за външна политика с тях разполагат 13 армии от континента : Австрия, Дания, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Норвегия, Полша, Португалия, Испания, Швеция, Швейцария и Турция.

Германските танкове "Leopard 2" започват да се произвеждат по времето на Студената война.

Ръководителят на украинския президент Зеленски - Андрий Ермак, заяви в Telegram, че Украйна и светът "нямат това време" и час по-скоро трябва да бъде взето решение.

"Въпросът за танковете за Украйна трябва да бъде решен възможно най-скоро. Ние плащаме за забавянето с живота на нашия украински народ. Това не бива да е така", написа той.

Източник на германското правителство посочва пред "Ройтерс", че Берлин ще отмени възраженията си и ще разреши изпращането на произведените в Германия танкове, ако от своя страна Вашингтон изпратят своите бойни машини "Abrams".

Съединените щати обаче смятат, че идеята не е добра и твърдят, че "Abrams" е неподходящ за Украйна, тъй като работи с турбинни двигатели, които изразходват твърде много гориво, за да бъдат използвани на фронта.

Полският премиер Матеуш Моравецки вече обяви, че иска да създаде широк съюз от държави, всяка от които да достави по няколко "Leopard"-а на въвлечената във война страна, което би довело до създаването на голяма бойна група от танкове. Досега само Финландия заяви публична подкрепа за такава програма, а много други страни се въздържат в очакване на решението на Германия.

Основното притеснение на Берлин е, че изпращането на тежки нападателни оръжия може да се разглеждат като ескалация на конфликта. Опасенията ѝ обаче са неуместни, тъй като Русия не показва признаци на отстъпление от военната инвазия в Украйна, твърдят западните съюзници.

"Не сме стигнали дотам още"

Главният политически съветник на Пентагона Колин Кал обясни, че танковете "Ambrams" вероятно няма да бъдат включени в следващия огромен пакет от военна помощ на Вашингтон, в който обаче ще бъдат включени бойните машини "Striker" и "Bradley".

"Просто не мисля, че сме стигнали дотам все още. "Abrams" е много сложно съоръжение. Той е скъп. Трудно е да се тренира с него. Той има реактивен двигател", посочи той.

Решението за изпращане на танкове ще бъде първа точка в дневния ред на новия министър на отбраната на Германия. На церемония след полагането на клетвата Писториус обеща да подкрепи Украйна, включително с военна техника, но не даде никакви подробности.

"Това не са нормални времена. В Европа бушува война. Русия води брутална война за унищожение на суверенна държава - на Украйна", каза той.

Киев разчита предимно на варианти на танкове Т-72 от съветската епоха, но смята, че новите бойни машини ще дадат на войските ѝ мобилна огнева мощ, за да изтласкат руските войски в решителни битки. Западните танкове имат по-ефективна защита и по-добри оръдия от машините от съветската епоха.

Към момента основните сражения между руската и украинската армия са съсредоточени в южната и източната част на Украйна, след като първоначалния опит на Москва да превземе столицата Киев беше осуетен още в първите месеци на т.нар. от Кремъл "специална военна операция". През последните два месеца почти няма развитие на фронта, като нито една от страните не успява да постигне голям успех.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024