Кристине Ламбрехт се оттегли като военен министър на Германия след серия скандали

Министърът на отбраната на Германия Кристине Ламбрехт подаде оставка от поста си - очакван ход на фона на поредицата от гафове.

"Продължаващото с месеци фокусиране върху моята личност от страна на медиите не позволява обективно отразяване и дискусия за войниците, Бундесвера и решенията в сферата на политиката по сигурността в интерес на гражданите на Германия", казва тя в писмото, с което моли канцлерът Олаф Шолц да я освободи.

Ламбрехт настоява "ценната работа на военнослужещите и множеството мотивирани хора в тази област да излязат на преден план".

Призивите за оставка на Кристине Ламбрехт станаха все повече след неубедителното ѝ управление в Министерството на отбраната и PR-гафовете ѝ. Последният от тях беше новогодишното обръщение от центъра на Берлин, в което Ламбрехт говореше за войната в Украйна на фона на оглушителен шум от пиратки.

Все още не е ясно кой ще я наследи начело на ключовата институция, която досега беше в квотата на Социалдемократическата партия на Олаф Шолц.

Spiegel посочва, че в зависимост от избора на новия министър на отбраната може да се стигне до още по-голямо разместване в кабинета.

Тъй като Шолц изисква равнопоставеност на половете в кабинета, би трябвало или жена да оглави позицията на Ламбрехт, или паритетът да бъде запазен за сметка на друга оставка.

Проблемите, с които бъдещият министър трябва да се справя, варират от подобряване на състоянието на армията до ключови решения с оглед на руската инвазия в Украйна.

Бързото попълване на поста също е важно, защото в края на седмицата предстои среща на съюзниците от западните държави в т.нар. формат Рамщайн, на която ще се обсъждат и допълнителни военни доставки за Украйна.

На нея трябва да бъде разрешен и въпросът с изпращането на бойни танкове за Киев - казус, по който Германия продължава да заема пасивна позиция въпреки изявеното желание на Полша да предостави Leopard 2.

Кристине Лабрехт Министърката, която даде каски на Украйна и возеше сина си в хеликоптер на армията, ще си ходи. Германия се радва


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024