Министърката, която даде каски на Украйна и возеше сина си в хеликоптер на армията, ще си ходи. Германия се радва

Една новина броди из Германия: министърката на отбраната Кристине Ламбрехт смята да подаде оставка по собствено желание. След малко повече от година на поста, представителката на социалистите в кабинета на Олаф Шолц успя да стане първенец по критика и дори насмешка.

Обвиненията към нея са, че бави модернизацията на армията и няма култура на планиране. През декември по време на учение се оказа, че всички 18 бронетранспортьора Puma са дали дефект. Новината не помогна за рейтинга на министърката.

Зад гърба си Ламбрехт събра дълъг списък от гафове, който германското издание "Шпигел" припомня:

На ски в Ишгъл, Австрия, вместо посещение на войските

Малко след като встъпи в длъжност през декември 2021 г., Ламбрехт изненада всички с решението си да отмени една от вече подготвените визити на задгранични военни мисии, задължителна за всеки министър.

В средата на декември тя летя за Литва, където прекара с армията точно няколко часа, след което се сбогува и замина за Ишгъл на ски ваканция за Коледа и Нова година.

5000 каски за Украйна

В началото на войната в Украйна Ламбрехт отговори на искането на Киев за оръжие като изпрати 5000 защитни каски от запасите на Бундесвера. Нещо повече - министърката нарече тази символична, дори комична, помощ "много ясен сигнал", че Берлин е сто процента на страната на Украйна. Виталий Кличко се пошегува, че чака и възглавници от Германия.

Семеен полет с хеликоптер

През април 2022 г. Ламбрехт пътува с хеликоптер до военно поделение в Северна Германия. Ден по-късно, след като беше пренощувала в хотел, госпожа министърката тръгна с колата и охраната си на Великденска ваканция на близкия остров Силт.

Скандалът избухна обаче, когато синът ѝ пусна в Instagram снимка от хеликоптера. Ламбрехт трябваше да се защитава от остри и основателни критики, че е организирала посещението на войските само, за да стигне възможно най-удобно до ваканционната дестинация Силт с хеликоптер.

Тогава се разбра и, че госпожата редовно е взимала със себе си сина си по време на командировки като министър на правосъдието. За разкритието помогнаха снимките на момчето, който беше документирал всичко в Instagram.

Първо Ламбрехт се оправдала, че е поела с лични средства разхода за полета на сина си. Когато страстите се нажежиха, тя обяви, че повече няма да води сина си в командировки. Нейните съпартийци от социалдемократическата партия на Германия я упрекнаха, че очевидно е загубила политическия си инстинкт и вреди на партията . В таблоидните медии и излезе името „майката с хеликоптера“.

Кой беше този?

При обявяването, че Бундесверът ще купува американски изтребители F-35, Ламбрехт силно шокира публиката като се оказа, че или не знае, или е забравила името на началника на военновъздушните сили Инго Герхарц, който стоеше до нея. Герхарц е един от шестте висши военни в Германия.

Честита Нова година, приятели!

Ламбрехт публикува видео в личния си акаунт в Instagram в навечерието на Нова година, което беше меко казано конфузно.

Министърката се снима на площад в Берлин в нощта на 31 декември, но гласът ѝ едва се чува от шума на пиратки и фойерверки. Цялостното впечатление от клипа е за PR-импровизация, измислена в последния момент - и изпълнена доста слабо.

"Насред Европа бушува война", обяснява тя, докато гърмежите от новогодишните празненства около нея не спират. Вместо да продължи мисълта си с думи на съпричастност към жертвите и пострадалите от руската военна инвазия в Украйна обаче, Ламбрехт казва следното:

"В тази връзка, това ми донесе много специални впечатления - много, много срещи с интересни и чудесни хора, и затова искам да изразя сърдечни благодарности".

След това тя добавя, че планира да посрещне Новата година с роднини и приятели, и казва: "До всички хора, които не могат да го направят, защото са на служба като войници или полицаи, в болницата или на други места, искам да изразя сърдечни благодарности".

Може би това беше и последният пирон в нейния министерски ковчег.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В Северна Македония избират президент на първи тур

Кандидатите са 7, втория тур ще е на 7 май

07:51 - 24.04.2024
Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024