Великобритания реши: ще предостави танкове Challenger 2 на Украйна Снимка: © Twitter

Британският премиер Риши Сунак потвърди, че Великобритания ще предостави 12 бойни танкове Challenger 2 в помощ на Украйна, съобщава британската обществена медия BBC.

В разговор с украинския президент Володимир Зеленски, Сунак е очертал "амбицията на страната" да засили подкрепата си за Киев. Това включва и доставката на бойните танкове, както и на допълнителни артилерийски системи.

От кабинета на премиера изтъкват в прессъобщението си неотдавшните победи на украинските военни сили срещу руските войски, както и "необходимостта да се възползваме от този момент с ускоряването на глобалната военна и дипломатическа подкрепа".

"Премиерът и президентът Зеленски приветстваха други международни ангажименти в тази насока, включително предложението на Полша да предостави рота танкове "Леопард", каза говорител на министър-председателя.

Challenger 2 е основният боен танк на британската армия. Той влиза във въоръжение през 1998 г. и в момента е в процес на модернизация, която ще го задържи в експлоатация до 2035 г.

В отговор на новините за британската военна помощ за Киев, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви: "Както сме казвали и преди, доставките на оръжия са легитимни цели за руските удари."

От своя страна, Зеленски каза, че решението на Великобритания изпраща "правилен сигнал" към съюзниците и благодари на Сунак за подкрепата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023