Fox News се раздели с най-голямата си звезда след шумния провал на делото за клевета

Водещият Тъкър Карлсън - един от най-популярните коментатори за крайното крило на Републиканската партия - напуска Fox News.

Карлсън е свален от екран, без да има възможността да се раздели със зрителите си.

Решението беше обявено след края на делото, при което Fox бяха принудени да платят 787,5 млн. долара заради клевета срещу Dominion Voting Systems, нарочени от Доналд Тръмп през 2020 г. за манипулатори на резултата от президентските избори.

"Fox News и Тъкър Карлсън се съгласиха да се разделят. Благодарим му за неговата служба за медията като водещ, а по-рано и като събеседник", се казва в краткото съобщение на телевизията.

Компанията не съобщава нищо повече за мотивите за раздялата с Карлсън, който е лице на медията от повече от десетилетие. От 2016 г. той се превърна в най-рейтинговия им водещ, като средната аудитория на предаването му беше над 3 млн. души - повече от всеки друг коментатор по кабелните телевизии в Америка, посочва The Hill.

Програмата Fox News Tonight, която замества сваленото му коментарно шоу, ще се води от други журналисти на ротационен принцип, докато бъде избран титуляр за вакантната позиция.

Професионалната репутация на Карлсън, а и на няколко други журналисти от Fox, беше поставена под огромно съмнение по време на процеса.

В хода на събирането на доказателствата бяха разкрити вътрешни мейли и съобщения, които показват, че Тъкър Карлсън е знаел, че разпространява невярна информация за изборите и за ролята на Dominion в тях.

Както той, така и Шон Ханити и Лора Инграм - други популярни коментатори по Fox News - са коментирали помежду си, че съветниците на Доналд Тръмп лъжат.

"Сидни Пауъл лъже, между другото. Хванах я в лъжа. Това е лудост", пише Карлсън в съобщение до Инграм на 18 ноември 2020 г.

"Сидни е чисто луда. Никой не иска да работи с нея. Същото важи и за Руди", отговаря му тя, имайки предвид бившия кмет на Ню Йорк Рудолф Джулиани, адвокат на Тръмп и негов говорител в кампанията за оспорване на изборния резултат.

"Нашите зрители са добри хора и им вярват", казва още Карлсън в съобщенията, които бяха разкрити в съда.

В друга поредица от sms-и, Тъкър Карлсън цитира туит на репортерка от Fox на име Джаки Хайнрих, която прави проверка на твърдение на Тръмп за манипулация на изборите от Dominion и посочва, че не е намерила никакво потвърждение за думите му.

"Моля, уволнете я", пише Карлсън в съобщение до Инграм и Ханити.

"Това трябва да спре веднага, още тази вечер. Нанася огромни щети на компанията. Акциите ни вървят надолу. Това не е шега", пише още водещият.

В хода на делото беше разкрито и че един от отговорните редактори на шоуто на Тъкър Карлсън - Рон Мичъл - е сравнявал в частни разговори твърденията за манипулиране на изборите с конспиративните теории за Бил Гейтс и чипирането през ваксините.

Докато журналистите съзнателно са давали трибуна на тези лъжи - най-радикалните поддръжници на Доналд Тръмп ги възприемаха като чиста истина и продължават да им вярват и до днес.

Напрежението доведе до щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., когато Тръмп подгряваше избиратели от цялата страна на протест във Вашингтон, за да се опитат да спрат официалната процедура по потвърждаване на избора на Джо Байдън като президент.

При щурма загинаха петима души, сред които полицай, пребит до смърт от тълпата.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024