Франсоаз Бетанкур - първата жена, която притежава над 100 млрд. долара Снимка: © Франсоаз с майка си Лилиан (вляво) и баща си Андре Бетанкур през 80-те / Getty Images

За първи път в историята на световните класации на богатството - жена успя да прескочи бариерата от лично състояние, оценявано на повече от 100 млрд. долара.

Това е Франсоаз Бетанкур Майерс - наследничката на козметичната империя L'Oréal.

Постижението се дължи на поскъпването на публично търгуваните акции на компанията, които стигнаха до рекордно високо ниво на 28 декември от над 453 долара за дял. В момента пазарната оценка на L'Oréal се оценява на повече от 266 млрд. долара, a това помогна на Франсоаз Бетанкур да достигне 100,2 млрд. долара лично богатство.

Около 35% от собствеността в L'Oréal все още принадлежи на семейство Бетанкур, което ги прави най-големи акционери в компанията.

Бетанкур-Майерс е внучка на основателя Йожен Шюлер и дъщеря на неговата дъщеря - Лилиан Бетанкур. След смъртта на Лилиан през 2017 г. Франсоаз наследи активи за десетки милиарди.

Родената през 1953 г. наследничка на бизнеса е и най-заможната жена в света.

  • Втората в класацията - Алис Уолтън от фамилията, основала веригата супермаркети Walmart - е с "по-скромно" нетно състояние, което се оценява на около 70 млрд. долара.
  • Французинът Бернар Арно от LVMH засега остава най-богатият европеец (179 млрд. долара), като в глобалната класация е изпреварван единствено от Илон Мъск (235 млрд. долара).

Увеличаването на личното богатство в топ 500 на най-заможните хора в света е тенденция, която не е ограничена само до примера с Бетанкур-Майерс.

Сравнението с миналогодишните данни от класацията на Bloomberg показва, че милиардерите натрупват все повече пари (поне в абсолютни стойности) на фона на високата инфлация и растящите разходи за елементарни стоки и услуги.

Колкото до Франсоаз Бетанкур-Майерс: на 70 години тя предпочита да живее в уединение във фамилното си имение, далеч от обичайните светски събития, посещавани редовно от хора със сходен статут.

В момента тя е зам.-председател на борда на директорите на L'Oréal и се занимава с дарителство в полза на научни и социални организации. Една от каузите, на която тя помага, е възстановяването на катедралата Нотр Дам в Париж след тежкия пожар през 2019.

Бетанкур е автор на две книги, посветени на изследване на Библията и родствените връзки между боговете в гръцката митология.

Има двама синове - Жан-Виктор (37 г.) и Никола (35 г.), които също работят в компанията.

Франсоаз Бетанкур-Майерс е известна и с притежанието на скъпа колекция от луксозни автомобили, сред която има Bentley Continental GT, Jaguar F-Type, Porsche 911 Cabriolet и др.

Отношенията с майка ѝ Лилиан съвсем не са безоблачни - част от скандалите около прословутата фамилия бяха описани в документалния сериал на Netflix "The Billionaire, The Butler, and the Boyfriend".

Конфликтът между тях преминава и в политическата драма, когато се оказва, че икономът на имението е правил тайни аудиозаписи, разкриващи данъчни злоупотреби, незаконно финансиране на предизборната кампания на Никола Саркози и други схеми.

Лилиан Бетанкур е диагностицирана с болестта на Алцхаймер, като не е ясно дали по времето на записите изобщо е осъзнавала напълно какво се случва с парите ѝ.

Официален плакат на сериала на HBO "The Last of Us"/"Последните оцелели" Най-добрите сериали за 2023 г. според „Булевард България“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кабинетът "Главчев" продължава с рокадите в администрацията

Служебният кабинет смени още четири областни управители

21:15 - 08.05.2024
Важно днес

Певицата Роксана се оказа водач на листа от партията на Радостин Василев

Наричат я още Кралицата на ромската музика

18:00 - 08.05.2024
Важно днес

Лондон гони руския военен аташе, няма да търпи действията на Москва

Ще бъде отнет и дипломатическият статут на някои руски имоти

17:32 - 08.05.2024
Европейски дневници

Пловдив посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 3: Пловдив

16:46 - 08.05.2024
Живот

Потребител на Firefox държи 7400 отворени "таба" от години. И не планира да ги затвори

Браузърът не натоварва оперативната памет на компютъра, казват от Mozzila

16:02 - 08.05.2024