Снимка: © Getty Images

Френските здравни власти създадоха пълно объркване в препоръките си за имунизиране с AstraZeneca, след като националният медицински регулатор излезе с препоръка за поставянето на ваксината само на хора над 55-годишна възраст. 

Решението на Висшата служба по здравеопазване дойде само ден след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви, че ваксината на AstraZeneca продължава да се смята за безопасна и ефикасна за пациентите над 18-годишна възраст, но рискът от евентуално образуване на кръвни съсиреци ще бъде дописан в продуктовата характеристика и листовката. 

По-младите хора във Франция ще се имунизират с иРНК-ваксини. Службите ще дадат допълнителни разяснения как ще се процедира с хората под 55 г., които вече са получили една доза от AstraZeneca. 

Минути по-късно френският премиер Жан Кастекс се имунизира с AstraZeneca публично в опит да възвърне доверието на хората в имунизационния препарат. 

Последното решение на регулатора идва само месец и половина, след като същата служба забрани поставянето на ваксината на граждани над 65 г. с аргумента, че няма достатъчно данни за ефикасността й в най-горните възрастови групи.

Тази забрана беше отменена едва на 1 март. Междувременно започнаха да се появяват сигнали за предполагаема връзка между имунизацията с AZ  и инциденти с тромбоза в няколко страни от ЕС. 

До момента няма установена причинно-следствена връзка между ваксинирането и редките състояния на образуване на кръвни съсиреци.

EMA обаче препоръча описването на тези случаи в листовката на AstraZeneca, докато проверките продължават. 

Общественото доверие сред френските граждани по отношение на този препарат не е никак високо. Politico цитира изследване на Odoxa, според което над 50% от французите не желаят да се ваксинират с AstraZeneca. 

Противоречивите сигнали в ЕС около AstraZeneca продължават не само във Франция.

Германските медии съобщиха в петък, че учени от университетския медицински център в Фрайфсвалд смятат, че са открили предполагаемата причина за образуването на кръвни съсиреци след ваксиниране - рядка свръхреакция на имунната система, която води до производството на специални антитела в кръвта, насочени срещу собствените кръвни тромбоцити на организма. В Германия са засечени 13 случая (при близо 1,6 милиона ваксинирани души) на тромбоза на синусите на твърдата мозъчна обвивка, асоциирана с тромбоцитопения. 

Докато някои от най-големите държави в ЕС подновиха имунизацията с AstraZeneca, Дания, Норвегия и Швеция все още не се предвиждат връщането на ваксината в масовата кампания. Дания ще изчака изтичането на 14-дневната забрана за ползването, която беше наложена преди седмица, докато националната здравна администрация продължава да проверява безопасността на ваксината. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Вече има Viber бот за превенция на домашното насилие в България

"Силна" е разработен от фондация Future Perfect

Съдия Мирослава Тодорова, която критикуваше Борисов и ВСС, осъди България в Страсбург

Основната цел на санкциите срещу нея била да бъде сплашена заради критиките ѝ към ВСС и властта

Секс, лъжи и тайни плащания: Bild смени главния редактор след дългогодишен скандал

Axel Springer първо защити Юлиан Райхелт, после го освободи

Капитанът на Vera Su и вторият му помощник остават за постоянно в ареста

Започна акцията по разтоварване на заседналия кораб

Мистичната авторка на криминални романи Кармен Мола се оказа измислица на трима мъже

Бестселърите са писани не от жена, а от трио ТВ-сценаристи

Болницата в Монтана е в критично състояние след рекорден брой болни от Covid-19

Пациенти са принудени да чакат за освобождаване на легло

Днес отбелязваме Деня на българския лекар

Доц. Ангел Кунчев спечели отличието "Лекар на годината"

Обсъжда се тестът за антитела да влезе в "зеления сертификат" за учителите

Учителите без сертификат могат да преподават онлайн, държавата трябва да осигури антигенни тестове