Снимка: © Getty Images

Френските здравни власти създадоха пълно объркване в препоръките си за имунизиране с AstraZeneca, след като националният медицински регулатор излезе с препоръка за поставянето на ваксината само на хора над 55-годишна възраст. 

Решението на Висшата служба по здравеопазване дойде само ден след като Европейската агенция по лекарствата (EMA) обяви, че ваксината на AstraZeneca продължава да се смята за безопасна и ефикасна за пациентите над 18-годишна възраст, но рискът от евентуално образуване на кръвни съсиреци ще бъде дописан в продуктовата характеристика и листовката. 

По-младите хора във Франция ще се имунизират с иРНК-ваксини. Службите ще дадат допълнителни разяснения как ще се процедира с хората под 55 г., които вече са получили една доза от AstraZeneca. 

Минути по-късно френският премиер Жан Кастекс се имунизира с AstraZeneca публично в опит да възвърне доверието на хората в имунизационния препарат. 

Последното решение на регулатора идва само месец и половина, след като същата служба забрани поставянето на ваксината на граждани над 65 г. с аргумента, че няма достатъчно данни за ефикасността й в най-горните възрастови групи.

Тази забрана беше отменена едва на 1 март. Междувременно започнаха да се появяват сигнали за предполагаема връзка между имунизацията с AZ  и инциденти с тромбоза в няколко страни от ЕС. 

До момента няма установена причинно-следствена връзка между ваксинирането и редките състояния на образуване на кръвни съсиреци.

EMA обаче препоръча описването на тези случаи в листовката на AstraZeneca, докато проверките продължават. 

Общественото доверие сред френските граждани по отношение на този препарат не е никак високо. Politico цитира изследване на Odoxa, според което над 50% от французите не желаят да се ваксинират с AstraZeneca. 

Противоречивите сигнали в ЕС около AstraZeneca продължават не само във Франция.

Германските медии съобщиха в петък, че учени от университетския медицински център в Фрайфсвалд смятат, че са открили предполагаемата причина за образуването на кръвни съсиреци след ваксиниране - рядка свръхреакция на имунната система, която води до производството на специални антитела в кръвта, насочени срещу собствените кръвни тромбоцити на организма. В Германия са засечени 13 случая (при близо 1,6 милиона ваксинирани души) на тромбоза на синусите на твърдата мозъчна обвивка, асоциирана с тромбоцитопения. 

Докато някои от най-големите държави в ЕС подновиха имунизацията с AstraZeneca, Дания, Норвегия и Швеция все още не се предвиждат връщането на ваксината в масовата кампания. Дания ще изчака изтичането на 14-дневната забрана за ползването, която беше наложена преди седмица, докато националната здравна администрация продължава да проверява безопасността на ваксината. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"