Франция отчете рекорден ръст на Covid-19 Снимка: © Getty Images

7379 нови случая на Covid-19 само за един ден: Франция отчете най-голямото дневно увеличение на заболеваемостта в страната от края на март.

Общият брой на случаите от началото на пандемията в страната са 267 077. Министерството на здравеопазването посочва, че наблюдава експоненциален ръст на разпространението на заразата. Тестовете от сряда и четвъртък също донесоха тревожни новини - съответно 5429 и 6111 нови потвърдени случаи.

Въпреки рязкото повишение на заболеваемостта броят на хоспитализираните пациенти и броят на смъртните случаи все още са относително стабилни. От здравното министерство посочват, че младите хора представляват по-голяма част от новите положителни случаи на Covid-19, а при тях болестта протича по-леко.

Малко преди обявяването на данните президентът Еманюел Макрон предупреди, че не може да се изключи налагането на нова национална блокада, ако заразата не бъде поставена под контрол.

Все пак правителството взема мерки, за да не допусне повторно спиране на нормалния обществен живот, което може още повече да увреди икономиката.

Макрон призова гражданите да се придържат строго към правилата за ограничение на вируса. Някои региони на страната, включително столицата Париж, все още са в режим на по-строги ограничения. Местните власти имат право да налагат мерки по своя преценка, включително да затварят барове и ресторанти.

В петък беше въведено задължение за носене на предпазни маски на открити обществени места в Париж, за да се спре растящото разпространение на заразата.

Франция не е единствената западноевропейска страна, която преживява нова вълна на болестта. В Германия и Испания също бяха отчетени рекордни данни за случаите на Covid-19. СЗО предупреди, че пандемията отново набира сила в Европа.

"Младите хора не са задължително застрашени със смърт от тази болест, но тя е торнадо с дълга опашка. Това е болест, която засяга много органи. Вирусът атакува белите дробове, но и сърцето, и други органи", казва Ханс Клуге, директор на европейското подразделение на СЗО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Д-р Благомир Здравков: Епидемия от коклюш може да се преодолее с ваксинация

При-най малките бебета симптомите на болестта може да не са кашлица

10:07 - 21.04.2024
Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024