Снимка: © Getty Images

Франция реши да удължи извънредното положение с още два месеца, съобщи „Франс Прес“, цитирайки думите на министъра на здравеопазването Оливие Веран. Днес правителството на страната взе решение то да бъде в сила до 24 юли заради пандемията от Covid-19.

Извънредното санитарно положение във Франция важи от 24 март и по план трябваше да бъде прекратено на 23 май. Управляващите обаче смятат, че подобен ход би бил прибързан и може да донесе големи рискове относно ново ускоряване на епидемията. Ходът на правителството е да не премахва изведнъж ограничителните мерки, а да действа постепенно, когато прецени, че това е безопасно за здравето и живота на гражданите.

Към момента общият брой на заразените с Covid-19 във Франция е над 167 хиляди души, а жертвите са повече от 24 хиляди – страната е пета в света по брой смъртни случаи след САЩ, Италия, Испания и Великобритания. Оздравелите, по данни на Worldometers, са 50 хиляди души, като от 20 април насам се наблюдава тенденция на овладяване на „кривата“ на заразата.

Проектът на новия нормативен акт посочва и при какви условия хората, пристигащи във Франция, които са заразени с вируса, ще трябва да бъдат поставени под карантина. Правителството планира въвеждане на информационна система, предоставяща постоянна информация за болните и тяхното обкръжение. Продължителността ѝ ще бъде една година. Днес текстът бе разгледан от френското правителство и ще бъде обсъждан в парламента идния понеделник.

Днес Оливие Веран съобщи, че гражданите ще трябва „да се научат“ да живеят с вируса известно време.

От средата на март във Франция действа режим на самоизолация, чиято цел е да се ограничи максимално движението на гражданите по улиците. Страната е със затворени кафенета, ресторанти, хотели, както и магазини, които не продават стоки от първа необходимост.

Очаква се след 11 май властите да започнат постепенно да премахват ограниченията, но продължават да планират какви действия ще предприемат, ако има втора вълна на коронавирус.

Миналата седмица стана ясно, че във Франция няма да се практикува професионален спорт поне до началото на септември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин

Нов взрив в руска военна база в Крим - гори и военно летище до Симферопол

Русия обвини Украйна и в "диверсия" в Курската област