Снимка: © Getty Images

Франция реши да удължи извънредното положение с още два месеца, съобщи „Франс Прес“, цитирайки думите на министъра на здравеопазването Оливие Веран. Днес правителството на страната взе решение то да бъде в сила до 24 юли заради пандемията от Covid-19.

Извънредното санитарно положение във Франция важи от 24 март и по план трябваше да бъде прекратено на 23 май. Управляващите обаче смятат, че подобен ход би бил прибързан и може да донесе големи рискове относно ново ускоряване на епидемията. Ходът на правителството е да не премахва изведнъж ограничителните мерки, а да действа постепенно, когато прецени, че това е безопасно за здравето и живота на гражданите.

Към момента общият брой на заразените с Covid-19 във Франция е над 167 хиляди души, а жертвите са повече от 24 хиляди – страната е пета в света по брой смъртни случаи след САЩ, Италия, Испания и Великобритания. Оздравелите, по данни на Worldometers, са 50 хиляди души, като от 20 април насам се наблюдава тенденция на овладяване на „кривата“ на заразата.

Проектът на новия нормативен акт посочва и при какви условия хората, пристигащи във Франция, които са заразени с вируса, ще трябва да бъдат поставени под карантина. Правителството планира въвеждане на информационна система, предоставяща постоянна информация за болните и тяхното обкръжение. Продължителността ѝ ще бъде една година. Днес текстът бе разгледан от френското правителство и ще бъде обсъждан в парламента идния понеделник.

Днес Оливие Веран съобщи, че гражданите ще трябва „да се научат“ да живеят с вируса известно време.

От средата на март във Франция действа режим на самоизолация, чиято цел е да се ограничи максимално движението на гражданите по улиците. Страната е със затворени кафенета, ресторанти, хотели, както и магазини, които не продават стоки от първа необходимост.

Очаква се след 11 май властите да започнат постепенно да премахват ограниченията, но продължават да планират какви действия ще предприемат, ако има втора вълна на коронавирус.

Миналата седмица стана ясно, че във Франция няма да се практикува професионален спорт поне до началото на септември. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България