Фридрих Мерц оглави ХДС от третия опит, Меркел отказа среща с него Снимка: © Getty Images

66-годишният Фридрих Мерц е избран за председател на Християндемократическия съюз на Германия. Партията, с чийто мандат Ангела Меркел управляваше през последните 16 години, смени ръководството си след загубата на парламентарните избори през есента на 2021г. и след неуспешния опит на Армин Лашет да се наложи като наследник на Меркел.

Фридрих Мерц е избран с 915 от 983 присъствени гласове на конгреса на най-голямата дясноцентристка партия в Германия. Официалното му встъпване в длъжност е планирано за 31 януари, тъй като част от делегатите гласуват електронно.

Ден преди Мерц да бъде избран, германските медии съобщиха, че Ангела Меркел е отказала поканата му за среща на всички живи бивши председатели на партията - сред тях са още Волфганг Шойбле, Армин Лашет и Анегрет Крамп-Каренбауер.

Меркел е обяснила отказа си с предварително планирани ангажименти, а Крамп-Каренбауер, която оглавяваше ХДС веднага след нея, е отклонила поканата по лични причини.

Отношенията между новоизбрания председател и бившия канцлер са влошени от десетилетия. Мерц има амбиции да оглави партията още през 2002 г., но се принуждава да оттегли кандидатурата си в полза на Меркел, признавайки по-късно, че "я е подценил". Оттегля се от парламентарната група през 2009 г., но през 2018 се опитва неуспешно да се върне в политиката след анонса за последния мандат на канцлера.

Не е избран и през 2021 г., когато Крамп-Каренбауер се оттегли, а Армин Лашет застана начело на партията с обещание да продължи линията на Меркел.

Католик, баща на три деца, той има социално-консервативни и десни икономически възгледи, които го отличават от досегашния центристки и умерен стил на управление в ХДС.

Все пак Мерц потвържава позицията на партията, която изключва всякакво сътрудничество с крайната "Алтернатива за Германия", и се ангажира с политиката на равенство на половете.

В речта си пред конгреса на ХДС Фридрих Мерц разкритикува действащия канцлер Олаф Шолц за колебливата му позиция по кризата в отношенията с НАТО и Русия и за това, че досега все още не е поел инициатива за преговори с Вашингтон и Москва по конфликта по границата с Украйна.

Мерц определи и като грешка решението на ХДС да наложи Лашет като кандидат за канцлер въпреки желанието на по-малкия десен коалиционен партньор - баварският ХСС - да лансира своя председател Мартин Зьодер като потенциален правителствен ръководител преди изборите през 2021.

Той призова за солидарност между двете политически сили и за възстановяване на взаимното доверие, така че никога повече да не се допускат вътрешни спорове.

Оценката му за резултата на ХДС на последните избори - 24,1% от гласувалите и 19% от всички хора с право на глас в Германия - е за "загуба, която е почти невъзможно да бъде по-брутална".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024