Снимка: © Getty Images

66-годишният Фридрих Мерц е избран за председател на Християндемократическия съюз на Германия. Партията, с чийто мандат Ангела Меркел управляваше през последните 16 години, смени ръководството си след загубата на парламентарните избори през есента на 2021г. и след неуспешния опит на Армин Лашет да се наложи като наследник на Меркел. 

Фридрих Мерц е избран с 915 от 983 присъствени гласове на конгреса на най-голямата дясноцентристка партия в Германия. Официалното му встъпване в длъжност е планирано за 31 януари, тъй като част от делегатите гласуват електронно. 

Ден преди Мерц да бъде избран, германските медии съобщиха, че Ангела Меркел е отказала поканата му за среща на всички живи бивши председатели на партията - сред тях са още Волфганг Шойбле, Армин Лашет и Анегрет Крамп-Каренбауер. 

Меркел е обяснила отказа си с предварително планирани ангажименти, а Крамп-Каренбауер, която оглавяваше ХДС веднага след нея, е отклонила поканата по лични причини. 

Отношенията между новоизбрания председател и бившия канцлер са влошени от десетилетия. Мерц има амбиции да оглави партията още през 2002 г., но се принуждава да оттегли кандидатурата си в полза на Меркел, признавайки по-късно, че "я е подценил". Оттегля се от парламентарната група през 2009 г., но през 2018 се опитва неуспешно да се върне в политиката след анонса за последния мандат на канцлера.

Не е избран и през 2021 г., когато Крамп-Каренбауер се оттегли, а Армин Лашет застана начело на партията с обещание да продължи линията на Меркел. 

Католик, баща на три деца, той има социално-консервативни и десни икономически възгледи, които го отличават от досегашния центристки и умерен стил на управление в ХДС. 

Все пак Мерц потвържава позицията на партията, която изключва всякакво сътрудничество с крайната "Алтернатива за Германия", и се ангажира с политиката на равенство на половете. 

В речта си пред конгреса на ХДС Фридрих Мерц разкритикува действащия канцлер Олаф Шолц за колебливата му позиция по кризата в отношенията с НАТО и Русия и за това, че досега все още не е поел инициатива за преговори с Вашингтон и Москва по конфликта по границата с Украйна. 

Мерц определи и като грешка решението на ХДС да наложи Лашет като кандидат за канцлер въпреки желанието на по-малкия десен коалиционен партньор - баварският ХСС - да лансира своя председател Мартин Зьодер като потенциален правителствен ръководител преди изборите през 2021.

Той призова за солидарност между двете политически сили и за възстановяване на взаимното доверие, така че никога повече да не се допускат вътрешни спорове. 

Оценката му за резултата на ХДС на последните избори - 24,1% от гласувалите и 19% от всички хора с право на глас в Германия - е за "загуба, която е почти невъзможно да бъде по-брутална". 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори