Снимка: © Getty Images

Американската администрация е започнала преговори с Катар и други страни - износители на газ, за да се подготви план за снабдяване на Европа с горивото в случай на евентуална военна инвазия на Русия в Украйна и прекъсване на доставките.

Това съобщава Financial Times, като цитира свои източници от Вашингтон.

Преговорите с Катар и държави от ЕС, които целят гарантиране на допълнителни доставки по море на втечнен природен газ, са задействани спешно заради липсата на напредък в преговорите между външните министри на САЩ и Русия в петък.

Блокадата увеличава притесненията от избухване на конфликт, който може да засегне газовите доставки по време на зимния период и в условията на рекордно високи цени на горивото.

Висш служител на американското правителство съобщава пред FT, че се прави план за подготовка при сценарий, в който запасите от газ в Европа може да стигнат до много ниски нива насред зимата.

"Обсъждаме какво може да се прехвърли на пазара, какво може да помогне, обсъждаме какво можем да подготвим отсега за преразпределение, ако и когато се случи ескалация на кризата", казва източникът на медията.

Исторически високите цени на природния газ бяха достигнати, след като Русия започна да намалява преките си доставки към европейските страни през ноември и декември 2021.

Рискът от допълнително ограничаване на достъпа до суровината се увеличава от сигналите на Москва за военна мобилизация по границата с Украйна. Дори подаването на газ да не бъде прекратено изцяло, има опасност от повреждане на газопреносната инфраструктура на Украйна, ако се стигне до реални военни действия.

Източникът на FT посочва, че съществуващите договори между износителите на втечнен природен газ и азиатски купувачи на горивото може да затрудни плановете за пренасочване на доставките в Европа при нужда.

Той подчертава, че случващото се на европейските пазари на горива не е резултат от пазарните сили, а от манипулация с доставките.

FT цитират мениджър от енергийния сектор, който предупреждава, че при негативна развръзка на кризата цените на доставките в Европа може да се повишат до извънредно високи нива и може да се наложи координирано действие на междуправителствено ниво за разпределението на доставките на втечнен природен газ.

Той сравнява подобно развитие със спешните поръчки на лични предпазни средства в началото на Covid-пандемията, които бяха организирани на ниво ЕК.


"Не бива да се залъгваме. Путин не блъфира, това е заплаха срещу международния ред"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"