Снимка: © Getty Images

Правителството на Великобритания реши да осигури безплатна храна на 1,3 милиона ученици по време на лятната ваканция. Интересното в случая обаче е, че не това беше първоначалното решение на управляващите - те бяха убедени да променят стратегията си заради един футболист.

Нападателят на „Манчестър Юнайтед“ Маркъс Рашфорд винаги е бил голям защитник на правата на децата във Великобритания, а това си пролича по време на пандемията Covid-19. Той призна, че се е възползвал от програмата за безплатна храна, когато е бил дете и, поемайки кампанията в свои ръце, накара правителството да направи „обратен завой“.

Ваучерите за храна ще бъдат по 15 паунда за всеки ученик и ще важат в продължение на шест седмици. Инициативата се нарича "Covid Summer Food Fund", съобщи Sky Sports.

Говорителят на премиера Борис Джонсън каза, че „разбира децата, а родителите са изправени пред безпрецедентна ситуация“ по време на пандемията. Той добави, че министър-председателят е приел с радост „приноса на Рашфорд към дебата за бедността“ и „уважава факта, че е използвал статута си на водещ спортист, за да открои важни проблеми“.

Първоначално Департаментът по образованието съобщи, че няма да удължи схемата с ваучерите въпреки емоционалното писмо на Маркъс Рашфорд до Борис Джонсън. В него английският национал написа, че „системата не е изградена, че да помогне на семейства като моето да успеят“.

„Аз съм се възползвал от тази програма. Произлизам от бедно семейство и знам къде щях да съм в момента, ако нямах тази база от фенове и не се радвах на подкрепа от моите близки, учители и треньори", каза нападателят на „Манчестър Юнайтед“.

Щом кампанията му претърпя успех, Рашфорд публикува в Twitter: „Не знам дори какво да кажа. Просто вижте какво можем да направим, ако се обединим. ТОВА е Англия през 2020“.

Инициативата на футболиста беше споделена над 140 хиляди пъти в социалната мрежа и, след първоначален отказ, управляващите склониха да променят политиката си.

Първо Рашфорд спечели на своя страна един лейбърист и двама членове на „торите“ – Робърт Халфън и Джордж Фрийман.

След това от „Даунинг Стрийт“ обявиха удължаването на програмата и казаха, че ще струва 120 милиона паунда. Преди това управляващите вече бяха отпуснали 63 млн. за помощ на семейства и техните деца по време на лятната ваканция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед