Футболистът, който накара Борис Джонсън да осигури храна за 1 милион деца Снимка: © Getty Images

Правителството на Великобритания реши да осигури безплатна храна на 1,3 милиона ученици по време на лятната ваканция. Интересното в случая обаче е, че не това беше първоначалното решение на управляващите - те бяха убедени да променят стратегията си заради един футболист.

Нападателят на „Манчестър Юнайтед“ Маркъс Рашфорд винаги е бил голям защитник на правата на децата във Великобритания, а това си пролича по време на пандемията Covid-19. Той призна, че се е възползвал от програмата за безплатна храна, когато е бил дете и, поемайки кампанията в свои ръце, накара правителството да направи „обратен завой“.

Ваучерите за храна ще бъдат по 15 паунда за всеки ученик и ще важат в продължение на шест седмици. Инициативата се нарича "Covid Summer Food Fund", съобщи Sky Sports.

Говорителят на премиера Борис Джонсън каза, че „разбира децата, а родителите са изправени пред безпрецедентна ситуация“ по време на пандемията. Той добави, че министър-председателят е приел с радост „приноса на Рашфорд към дебата за бедността“ и „уважава факта, че е използвал статута си на водещ спортист, за да открои важни проблеми“.

Първоначално Департаментът по образованието съобщи, че няма да удължи схемата с ваучерите въпреки емоционалното писмо на Маркъс Рашфорд до Борис Джонсън. В него английският национал написа, че „системата не е изградена, че да помогне на семейства като моето да успеят“.

„Аз съм се възползвал от тази програма. Произлизам от бедно семейство и знам къде щях да съм в момента, ако нямах тази база от фенове и не се радвах на подкрепа от моите близки, учители и треньори", каза нападателят на „Манчестър Юнайтед“.

Щом кампанията му претърпя успех, Рашфорд публикува в Twitter: „Не знам дори какво да кажа. Просто вижте какво можем да направим, ако се обединим. ТОВА е Англия през 2020“.

Инициативата на футболиста беше споделена над 140 хиляди пъти в социалната мрежа и, след първоначален отказ, управляващите склониха да променят политиката си.

Първо Рашфорд спечели на своя страна един лейбърист и двама членове на „торите“ – Робърт Халфън и Джордж Фрийман.

След това от „Даунинг Стрийт“ обявиха удължаването на програмата и казаха, че ще струва 120 милиона паунда. Преди това управляващите вече бяха отпуснали 63 млн. за помощ на семейства и техните деца по време на лятната ваканция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023