Футболисти отказаха да носят фланелка с цветовете на дъгата и бяха отстранени от мач Снимка: © Getty Images

Отказът на някои професионални футболисти във Франция да участват в кампания в подкрепа на толерантността предизвика бурни реакции.

По случай предстоящия Ден срещу хомофобията (17 май) играчите от Лига 1 и Лига 2 на Франция този уикенд носеха фланелки в цветовете на дъгата , с които да изразят подкрепата си към ЛГБТК+ общността. Преди мача на терен беше поставен и плакат: "Гей или хетеро: всички носим една и съща фланелка".

Не всички футболисти обаче пожелаха да вземат участие в акцията. Особено недоволство предизвика мачът между ФК "Тулуза" и "Нант", в който общо четирима играчи не пожелаха да облекат екипите си с цветовете на дъгата. Поради това трима играчи бяха наказани, а друг остана извън играта.

Националният съюз на професионалните футболисти (НСПФ) заяви, че не е работа на футболистите да изпращат "колективни послания". Съюзът е изненадан, че клубовете изобщо са ги помолили да го направят.

Защитникът на ФК "Тулуза" Закария Абухлал написа в Twitter: "Уважението е ценност, на която много държа. Това се отнася както за другите, така и за моите лични убеждения. Затова не смятам, че съм най-подходящият човек за участие в тази кампания"

Треньорът на ФК "Стад Брест 29" Ерик Рой определи действията на лигата като "катастрофални" - коментар, който предизвика широка критика в социалните мрежи.

"Можете да видите, че има играчи, които имат проблем с това. Всеки е свободен да изразява мнението си. Аз лично нямам проблем с това. Но има играчи, които може да имат проблем", каза той.

В дискусията се включи и говорителят на френското правителство Оливие Веран, като заяви, че е важно ценностите, които "ни обединяват", да бъдат защитавани - "а спортът е и за това". Според него "хомофобията не е мнение, а престъпление".

"Ние не искаме да се включите в шествието за Прайда. Искаме само да бъдете солидарни срещу хомофобията", казва Йоан Лемер, президент на организацията, която води кампаниите срещу дискриминацията във френския футбол.

Лемер призова футболните клубовете за повече ангажираност по въпроса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Бургас посреща роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024
Живот

Модните тайни на Gen Z

Новата кампания на Fashion Days е посветена на The Gatekeepers

11:43 - 18.04.2024
Важно днес

Даниел Митов: Изборът ми в МВнР ще е тест за геополитическата ориентация на Радев

Митов заяви, че е готов да приеме поста, но не му е "самоцел".

10:54 - 18.04.2024