Футболната Суперлига е пред разпад: Останаха само два отбора Снимка: © Getty Images

Новата футболна Суперлига е на път да се разпадне напълно само два дни след като беше обявена официално. Всички 6 английски клуба, които са сред основателите, се оттеглиха от проекта, по-късно към тях се присъединиха трите италиански, а от проекта излезе и испанският "Атлетико" (Мадрид). В шампионата останаха само "Реал" (Мадрид) и "Барселона", а от ръководството на лигата заявиха, че ще „преосмислят“ надпреварата.

Ефектът на доминото започна още с обявяването на турнира, в който 12 от най-богатите клубове се отделиха в ново първенство, различно от Шампионската лига. Това бяха английските „Манчестър Юнайтед“, „Манчестър Сити“, „Ливърпул“, „Челси“, „Арсенал“ и „Тотнъм“; испанските „Реал“ (Мадрид), „Атлетико“ (Мадрид) и „Барселона“; италианските „Милан“, „Интер“ и „Ювентус“. Фенове, политици, футболни ръководители, играчи и треньори се обявиха срещу решението и стартът на разпадането дойде във вторник вечерта.

Първи се отказаха от „Челси“, след като пред стадиона им „Стамфорд Бридж“ се събраха стотици фенове, скандиращи за излизане от Суперлигата. Последваха ги „Манчестър Сити“, а след това и останалите.

„Направихме грешка и се извиняваме за нея“, написаха от „Арсенал“, след като и техните привърженици организираха протест пред „Емирейтс“ в Лондон. „Знаем, че ще ни отнеме време да върнем доверието у вас, но нека бъдем ясни, че решението да сме част от Суперлигата беше взето заради желанието ни да защитим „Арсенал“ – клубът, който обичате, и да се борим за финансова стабилност“.

В изявлението на „Манчестър Юнайтед“ също се подчертава колко важни са били феновете във вземането на решение за оттегляне от Суперлигата. „Червените дяволи“ са послушали и британското правителство, което е твърдо срещу проекта.

Трусовете при „Юнайтед“ започнаха във вторник, когато бе обявено, че изпълнителният им вицепрезидент Ед Уудуърд ще напусне поста си заради Суперлигата, но чак в края на 2021 г. Отделно се появи информация, че собствениците Джоел и Аврам Глейзър са недоволни от провала на новия турнир и обмислят да продадат клуба, който купиха през 2005 г. срещу 790 млн. паунда.

„Ливърпул“ също се оттегли, без да дава допълнителни обяснения, а в английските медии се появи новина, че американската компания Fenway Sports Group обмисля продажба на „червените“ от Мърсисайд.

От „Тотнъм“ използваха официалния си сайт, за да кажат, че „съжаляват“ за разочарованието, което Суперлигата е предизвикала у привържениците. „Почувствахме, че е важно клубът ни да участва в развитието на нова структура, която да ни стабилизира финансово – не само нас, а и цялата футболна пирамида“, каза собственикът Даниел Леви.

„Челси“ са променили плановете си и са решили да се оттеглят заради „негативната реакция по света“. „Обсъдихме внимателно въпроса и решихме, че ако продължим да сме в Суперлигата, това няма да е в интерес на клуба, феновете и футболната общественост“. Феновете на „сините“ от Лондон скандираха „Победихме! Победихме!“ пред „Стамфорд Бридж“.

Британският премиер Борис Джонсън се обяви срещу състезанието, което обяви за „картел“ на най-богатите. Те се обединиха в нова структура, защото смятат, че ще предизвикат по-голям интерес, съответно ще генерират повече приходи от спонсорски договори, реклами и телевизионно излъчване, и така ще се справят бързо с икономическите последици от Covid-кризата. УЕФА и ФИФА обаче обявиха, че това е бунт и заплашиха участниците със сурови наказания.

След като 6 от 12-те клубове основатели се отказаха официално, това стори и италианският „Интер“. „Нерадзурите“ първо коментираха казуса пред агенция ANSA: „Ситуацията е такава, че Суперлигата вече не представлява интерес за Интер“. Малко след това обявиха официално, че няма да участват в новия шампионат. Същото направиха "Милан" и "Ювентус".

"Феновете от цял свят изразиха ясно мнението и притесненията си относно Суперлигата, а "Милан" трябва да бъде чувствителен към гласа на тези, които най-много обичат този спорт. Ще продължим да работим за това да осигурим устойчив модел за футбола", пише в изявлението на "росонерите".

"Въпреки че Ювентус остава убеден в спортните, търговските и правните основания на проекта, в момента има ограничени шансове той да бъде осъществен в първоначално замислената форма", гласи съобщението, публикувано на сайта на "бианконерите". Президентът им Андреа Аниели, който стана зам.-директор на Суперлигата, заяви, че проектът няма как да продължи.

"Атлетико" (Мадрид) се отказа малко след тях, а "Реал" (Мадрид) и "Барселона" са тимовете, които засега остават в проекта. Вече е почти сигурно обаче, че той ще се провали.

Цялото това разпадане принуди ръководството на Суперлигата да се срещне спешно след полунощ във вторник срещу сряда. След разговорите те обявиха, че представителите на Висшата лига са били принудени да напуснат „под външен натиск“. Затова планът за реформа в европейския футбол с нов турнир „ще бъде преосмислен“.

„Европейската Суперлига е убедена, че настоящият статус на европейския футбол трябва да се промени. Предложихме ново състезание, защото сегашната система не работи“, пишат ръководителите на останалите 6 отбора в надпреварата. „Предложението ни е насочено към еволюция на спорта, който да генерира ресурси за стабилността на цялата футболна пирамида. Искаме да помогнем в преодоляването на финансовите трудности, изпитвани от цялата футболна общественост, в резултат на пандемията. Смятаме, че нашето предложение е в съответствие с европейското право“.

„Настоящите обстоятелства ни карат да преосмислим най-правилните стъпки, за да преструктурираме проекта. В мислите ни винаги целта е да предложим на феновете възможно най-доброто изживяване, а в същото време да осигурим солидарни плащания на цялата футболна система“, казват още те.


Позор за футбола или спасение: Всичко за новата Суперлига


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево"

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024