Нападателят на „Барселона“ Серхио Агуеро сложи край на професионалната си кариера на 33-годишна възраст заради проблеми със сърцето.

Аржентинецът изигра последния си мач през октомври срещу „Алавес“ в испанската Примера дивисион. По време на първото полувреме той получи остра болка в гръдния кош, трябваше да бъде заменен и спешно бе откаран в болница. По-късно лекарите установиха, че Агуеро страда от аритмия – широк термин, с който се описва всяко отклонение от нормалния сърдечен ритъм.

Медиците заявиха, че нападателят няма да може да играе в продължение на 3 месеца, но преди 10 дни той е разбрал, че проблемът е много по-сериозен и евентуално завръщане на терена ще застраши живота му. Затова бившият играч на „Атлетико“ (Мадрид) и „Манчестър Сити“ обяви, че окачва бутонките.

Той даде емоционална пресконференция в сряда, на която не скри сълзите си пред президента на „Барселона“ Жоан Лапорта.

Футболната звезда Серхио Агуеро прекрати кариерата си на 33 г. заради сърдечни проблеми

Нападателят беше привлечен в клуба от „Сити“ със свободен трансфер през лятото, но контузия го извади от състава за няколко месеца. Той успя да изиграе само 5 мача за каталунците и вкара един гол – в „Ел Класико“ срещу „Реал“ (Мадрид) при загубата с 1:2.

„Тази пресконференция давам, за да обявя оттеглянето си от футбола. Това е много труден момент. Решението, което вземам, е заради здравето ми. Намирам се в ръцете на добри лекари. Взех решението преди 10 дни, след като направих всичко възможно да запазя надеждите да продължа“, обяви Агуеро.

„Гордея се с кариерата си. Винаги съм мечтал да бъда професионален футболист, откакто за първи път докоснах топката на 5 г.“, каза още аржентинецът.

На събитието присъстваше и бившият му мениджър в „Манчестър Сити“ Пеп Гуардиола. Агуеро е легенда на „гражданите“ с 260 гола в 390 мача от 2011 до 2021 г. С тях той спечели пет пъти титлата във Висшата лига и е един от основните играчи в най-успешната ера на клуба. Триумфирал е още във ФА Къп и 6 пъти за Купата на лигата.

Пътят към големия футбол пред Агуеро се откри в аржентинския „Индепендиенте“, за които той игра като тийнейджър. Вкара 23 гола в 56 мача и си спечели трансфер в испанския „Атлетико“. Там игра 5 сезона, в които вкара 102 гола, триумфира в Лига Европа и Суперкупата на УЕФА.

Серхио Агуеро  - Манчестър Сити

За националния отбор на Аржентина нападателят има 41 попадения в 101 двубоя, спечели Копа Америка това лято и игра финал на световното първенство през 2014 г.

„Благодаря на „Атлетико“ (Мадрид), които ми дадоха шанс, когато бях на 18, и на „Манчестър Сити“ – всички знаят какво чувствам към феновете на този отбор“, каза Агуеро на последната си пресконференция като играч.

Той заяви, че все още осмисля всичко, което се е случило в последните два месеца, и каза, че се намира в стабилно състояние.

През последните години все повече футболисти страдат от проблеми със сърцето, които понякога водят до фатален изход. Всички помним как датчанинът Кристиан Ериксен получи сърдечен арест по време на Евро 2020 и само бързата реакция на медиците спаси живота му. Той беше откаран в болница, където му имплантираха дефибрилатор от типа ICD.

Защитникът на „Аякс“ и нидерландския национален отбор Дейли Блинд също е с имплантиран дефибрилатор и продължава да играе.

Защитникът на „Аякс“ и нидерландския национален отбор Дейли Блинд

През 2019 бившият капитан на „Реал“ (Мадрид) Икер Касийяс получи инфаркт по време на тренировка с „Порто“. Той се възстанови напълно, но след това не изигра нито един официален мач и се оттегли през август 2020.

През 2012 Фабрис Муамба, който тогава беше само на 23, трябваше да прекрати кариерата си след сърдечен арест по време на мач за ФА Къп между неговия „Болтън“ и „Тотнъм“. Роденият в Заир футболист оцеля като по чудо.

Други обаче срещнаха смъртта. През 2017 г. котдивоарецът Шейк Тиоте, който играеше в „Нюкасъл“, почина по време на тренировка в Пекин след сърдечен арест.

Година след това капитанът на „Фиорентина“ Давиде Астори почина в хотелската си стая преди мача с „Удинезе“. Аутопсията показа, че 31-годишният италиански защитник е загинал заради сърдечен арест.

Ако се върнем по-назад – към 2003 г. – ще си спомним за смъртта на камерунския халф Марк-Вивиен Фо, който колабира по време на полуфинал за Купата на конфедерациите. Той страдаше от хипертрофична кардиомиопатия.

След като поредната голяма звезда, която е видимо в добро здраве, спира с футбола, това повдига много въпроси за мерките за предотвратяване на такива ситуации при футболистите. Всички големи футболни асоциации провеждат задължителни редовни медицински тестове сред играчите, но експерти са на мнение, че те трябва да се правят още по-често. Причината – всеки може да бъде възпрепятстван от подобни проблеми, независимо от физическата си подготовка.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024
Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024