Габриела е влюбена в Путин и може да сте изпуснали тази новина

В телевизионния влак има всякакви пътници. Наистина, виждали сме какво ли не: риалити сватби, махленски скандали, гафове от всякакъв вид, шеги за изневери и свекърви, тревожни пандемични брифове, лайв секс, репортажи с екзекуция…в телевизионния поток се влива всичко.

Преди два дни Христо Мутафчиев каза, че не е ходил на церемонията от раздаване на Оскарите само защото не е поискал. По същия начин който не е поискал, не е влязъл в телевизията. И все пак, понякога телевизията все още успява да ни изненада.

Преди няколко дни, например, зрителите на COOLt по bTV имаха възможността да чуят как Габриела от „Ергенът“ казва, че от малка е влюбена в Путин.

След това добави, че „действията му в момента не са много готини, ама…“ и се засмя смутено като ухажвана за първи път девица. Цитатът е част от игра, в която водещата Натали Трифонова и ютюбърът Асен Кукушев показваха на Габриела снимки на мъже и тя трябваше да посочи кого би избрала.

Вече сгодената бивша кандидатка за сърцето на Виктор Стоянов отхвърли Брад Пит заради „сладникавата му физиономия“, Джордж Клуни, защото „откакто бил доктор в един филм, вече й бил банален“ и Джо Байдън, защото „е президент на Америка, а тя не е фен на Америка“.

Избра Путин пред Слави Трифонов, защото първият бил по-успял политик. И свенливо си взе разпечатаната му снимка, за да си я ламинира.

Вероятно шоуто щеше да е по-ефектно, ако някой беше монтирал пипнатите усмихнати, руси жени на фона на кадри с ревящите над масови гробове, бягащи, умиращи хора в Украйна. Представете си го само.

Аз съм влюбена от малка в Путин“. Хихи. Бащата, захлупил глава над окървавения чаршаф, в който е увит убитият му син.

Изглежда ми по-младолик Путин, предпочитам Путин“. Цак. Майката, също захлупила глава, над главата на 18-месечния си убит син.

Като политик по-успял е този вдясно“. Закачулената майка, понесла детето си в черен космонавт на цветя.

Разбира се, у нас не е новост обществото да се смее на глуповати жени. Напротив, непредумишленият хумор на Нора Недкова, Мис Тигрова и „черната“ Златка винаги е бил поглъщан с апетит от телевизията и от масите.

Образът на „тъпата жена“, заедно с вицовете за мъртви тъщи, закачките на тема „цици“ и доброжелателният присмех към външния вид на дебели хора издигнаха основите на народния телевизионен хумор.

Ако ще Олимпия де Гуж, Мери Уолстънкрафт, Вирджиния Улф и всички жени от ранното #metoo да излязат голи по улиците и да крещят „Жените и мъжете са равни“, когато Цецо Иванов от "Семейни войни" се появи в ефир и каже „Попитахме 100 човека какво общо може да има между кокошка и жена“, целият феминизъм у нас отива в канавката.

Но това не е толкова важно. Важното сега е, че изказвания като „Влюбена съм в Путин“ се промъкват в ефир във време, в което хей тук, на един хвърлей от нас, за да не използвам друга дума с „х“, хора умират от глад в бомбоубежищата си. Семейства се разделят и не знаят дали ще се видят отново. Войници и цивилни губят живота си в една преднамерена, злокобна война.

Не ми обяснявайте, че не ми е било мъчно за жертвите на войната в Сирия. Не ме питайте къде съм била, когато НАТО бомбардираха Косово. Не ми задавайте въпроси за маникюра и за автомобилите на бежанките от Украйна. Не ме въвличайте в спор дали Уил Смит е имал право да удари шамар на Крис Рок. Не ме занимавайте с това дали щеше да е различно, ако Уил Смит беше бял. Или ако Крис Рок беше бял. Не философствайте дали ако Крис Рок се беше подиграл не на Джейда Пинкет Смит, а на Джейсън Стейтъм, че е плешив, нескопосаната му шега щеше да е по-приемлива.

Не защото тези теми не съществуват и не защото са незначителни. А защото съвсем близо до нас се случва нещо чудовищно.

Ако войната в Украйна, по думите на Борис Акунин, е провал на интелигенцията, то задържането на вниманието ни върху същата тази война за три дни, е провал на социалните мрежи и тотално изличаване на смисъла от тях.

Защото шамарът на Уил Смит е тема за три дни, червените прашки на Габриела от „Ергенът“ са тема за три дни, поредната футболна драма е тема за три дни.

Предаване, което "информира за най-горещите новини от развлекателната индустрия" (на запис), няма особено творческо оправдание да превръща една истинска трагедия в банална дъвка за уста с филъри. Някой е решил съзнателно да приравни Путин към попкултурни образи за майтап, да разпечата физиономията му, да го вкара в тестето и да провокира блясъка на нечий чист ум. Някой е направил запис с този поток на съзнанието и го е одобрил за излъчване в национален ефир.

Войната не е тема за три дни. Имайте го изподнадпредвид, когато започнете да се губите в дребнотемието на медиите и обществото.


*През 2000г. по време на вечерната новинарска емисия по БНТ, от телевизията излъчват екзекуция на руски войник в Чечня. Впоследствие шефовете на дирекция „Новини и актуални предавания“ и на направление „Новини“ са уволнени, а телевизията е глобена.

**Олимпия де Гуж е френска писателка и феминистка, автор на „Декларация за правата на жената и гражданката“.

*** Мери Уолстънкрафт е английска писателка и феминистка, известна с творбата си „Защита на правата на жената“

*** Цветомир Иванов е артист и водещ на предаването „Семейни войни“ по Нова телевизия от 2016г. до днес


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024