Снимка: © Булевард България

Служебният премиер Гълъб Донев е започнал да освобождава областните управители, които останаха след правителството на Кирил Петков.

След противоречива информация от страна на Министерски съвет за това дали са сменени всички или "само част" от ръководителите на областните администрации, официално беше потвърдено, че са уволнени 25 от общо 28 души.

Единствените областни управители, които не са сменени досега, са тези в Русе, Търговище и Кърджали.

В Русе управител е Анатоли Станев, който е номиниран от ИТН при съставянето на кабинета "Петков". В Търговище и Кърджали областните управители Станимир Парашкевов и Даниел Делчев са "наследство" още от първото служебно правителство на Стефан Янев. Делчев е бил кандидат за кмет и общински съветник в Кърджали от БСП.

17 от новите назначения вече са заемали позициите на областни управители в предишен период. Двама от тях са и бивши щатни сътрудници на Държавна сигурност - Ангел Стоев (Пловдив) и Огнян Михайлов (Видин).

Ето кои са избраниците на Гълъб Донев:

- Благоевград - Николай Шушков - заемал същата длъжност в служебните кабинети на Стефан Янев;

- Бургас - Мария Нейкова - заемала същата длъжност през 2021 г.

- Варна - Марио Смърков - бивш служител на МВР и ДАНС, областен управител между май 2021 и февруари 2022 г.

- Велико Търново - Георги Гугучков - бивш военен до 2001 г. със звание полковник, представен като човек с "дългогодишен управленски опит в частния сектор в сферата на строителството в градска среда". Бил е областен управител при старите служебни кабинети.

- Видин - Огнян Михайлов, бивш директор на ОДМВР - Видин и бивш служител в ДА "Държавен резерв и военновременни запаси". Бил е областен управител при служебните кабинети през 2017 и 2021 г.

- Враца - Георги Митов - завършил магистратура по финанси във Великотърновския университет и курс по "Противодействие на престъпността и опазване на обществени ред" в Академията на МВР. Бил е началник на районно управление на МВР във Враца през периода 2015-2019 (в два от мандатите на ГЕРБ в изпълнителната власт), а от 2019 г. се занимава с "организация и управление на дейности, свързани с инфраструктурното строителство в частния сектор). Не е ръководил областна администрация досега.

- Габрово - Кристина Сидорова - бивш депутат от БСП до 2021 г., бивш областен управител от юни 2021 до януари 2022 г.

- Добрич - Здравко Здравков - бивш зам.-областен управител до януари 2022 г., има "значителен управленски опит в сферата на селското стопанство".

- Кюстендил - Александър Пандурски - заемал е същата длъжност при последните две служебни правителства.

- Ловеч - Светослав Славчев - бивш началник на "Охранителна полиция" в региона, бивш областен управител при служебните правителства на Стефан Янев.

- Монтана - Валери Димитров - бивш директор на местната ОДМВР, бил е на същата позиция при служебните кабинети на Стефан Янев.

- Пазарджик - Трендафил Величков - бивш депутат от АБВ и бивш областен управител в кабинета на Бойко Борисов от 2014 до 2016 г.

- Перник - Людмил Веселинов - доктор по изкуствознание, бивш член на СД на НДК от 2015 до 2017 г. (втори кабинет на Бойко Борисов), а от 2017 до 2021 г. (трети кабинет на Борисов) е член и председател на СД на държавното строително-надзорно дружество "Агроводинвест", което е под контрола на Министерството на земеделието. Веселинов не е бил областен управител досега.

- Плевен - Иван Петков - работил е на ръководни постове в ГД "Изпълнение на наказанията"; бил е зам.-областен управител на Плевен (не се посочва в кой период).

- Пловдив - Ангел Стоев - бивш директор на ДАНС в Пловдив, бил е областен управител през 2021-2022.

- Разград - Драгомир Златев - бивш зам.-кмет на община Самуил, бил е зам.-областен управител от юни 2021 г. досега.

- Силистра - Николай Неделчев - бивш дългогодишен кмет на община Ситово от БСП и общински съветник от 2015 г. насам. Не е заемал позиция на областен управител досега.

- Сливен - Минчо Афузов - бивш общински съветник, бил е областен управител по време на служебните кабинети на Стефан Янев до февруари 2022 г.

- София - Митко Михайлов - бил е областен управител до януари 2022 г., заемал ръководни длъжности в администрациите на Министерството на финансите и Министерството на младежта и спорта.

- Софийска област - Радослав Стойчев - бивш депутат от БСП до 2021 г., бивш зам.-кмет на Самоков, бил е областен управител до януари 2022 г.

- Стара Загора - Иван Чолаков - адвокат, бивш директор на ОДМВР между 2013-2016 г., бил е областен управител при служебните кабинети на Стефан Янев.

- Хасково - Минко Ангелов - бил е областен управител при всички служебни кабинети, назначавани от Румен Радев. През април 2021 г. е избран за депутат от "Изправи се! Мутри вън".

- Шумен - Христо Христов - декан на факултета по технически науки в Шуменския университет, работил е в МО, МВР и ДАНС между 1987 и 2011 г. Досега не е бил областен управител.

- Смолян - Стефан Сабрутев - бивш общински съветник от ГЕРБ, бил е областен управител при предходните служебни кабинети.

- Ямбол - Георги Чалъков - бивш зам.-кмет на обшина Тунджа, за трети път е областен управител.

Досегашните областни управители бяха назначени по предложения на четирите партии от коалицията - ПП, ДБ, БСП и ИТН.

На първото заседание на кабинета е решено, че вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев ще отговаря за организацията на изборите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кметът на Буковлък е привикан в полицията след сигнал за купуване на гласове

Според жители на селото полицейското присъствие е по-засилено от другите населени места

Изборите днес: В отделни секции има проблеми с машините

На места не са се явили членове на комисиите

Как и къде да гласувам? Всичко, което трябва да знаете за изборите на 2 октомври

Това е всичко, което трябва да знаете за начина, по който се провеждат изборите

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.