Гълъб Донев смени 25 от 28 областни управители (обновена) Снимка: © Булевард България

Служебният премиер Гълъб Донев е започнал да освобождава областните управители, които останаха след правителството на Кирил Петков.

След противоречива информация от страна на Министерски съвет за това дали са сменени всички или "само част" от ръководителите на областните администрации, официално беше потвърдено, че са уволнени 25 от общо 28 души.

Единствените областни управители, които не са сменени досега, са тези в Русе, Търговище и Кърджали.

В Русе управител е Анатоли Станев, който е номиниран от ИТН при съставянето на кабинета "Петков". В Търговище и Кърджали областните управители Станимир Парашкевов и Даниел Делчев са "наследство" още от първото служебно правителство на Стефан Янев. Делчев е бил кандидат за кмет и общински съветник в Кърджали от БСП.

17 от новите назначения вече са заемали позициите на областни управители в предишен период. Двама от тях са и бивши щатни сътрудници на Държавна сигурност - Ангел Стоев (Пловдив) и Огнян Михайлов (Видин).

Ето кои са избраниците на Гълъб Донев:

- Благоевград - Николай Шушков - заемал същата длъжност в служебните кабинети на Стефан Янев;

- Бургас - Мария Нейкова - заемала същата длъжност през 2021 г.

- Варна - Марио Смърков - бивш служител на МВР и ДАНС, областен управител между май 2021 и февруари 2022 г.

- Велико Търново - Георги Гугучков - бивш военен до 2001 г. със звание полковник, представен като човек с "дългогодишен управленски опит в частния сектор в сферата на строителството в градска среда". Бил е областен управител при старите служебни кабинети.

- Видин - Огнян Михайлов, бивш директор на ОДМВР - Видин и бивш служител в ДА "Държавен резерв и военновременни запаси". Бил е областен управител при служебните кабинети през 2017 и 2021 г.

- Враца - Георги Митов - завършил магистратура по финанси във Великотърновския университет и курс по "Противодействие на престъпността и опазване на обществени ред" в Академията на МВР. Бил е началник на районно управление на МВР във Враца през периода 2015-2019 (в два от мандатите на ГЕРБ в изпълнителната власт), а от 2019 г. се занимава с "организация и управление на дейности, свързани с инфраструктурното строителство в частния сектор). Не е ръководил областна администрация досега.

- Габрово - Кристина Сидорова - бивш депутат от БСП до 2021 г., бивш областен управител от юни 2021 до януари 2022 г.

- Добрич - Здравко Здравков - бивш зам.-областен управител до януари 2022 г., има "значителен управленски опит в сферата на селското стопанство".

- Кюстендил - Александър Пандурски - заемал е същата длъжност при последните две служебни правителства.

- Ловеч - Светослав Славчев - бивш началник на "Охранителна полиция" в региона, бивш областен управител при служебните правителства на Стефан Янев.

- Монтана - Валери Димитров - бивш директор на местната ОДМВР, бил е на същата позиция при служебните кабинети на Стефан Янев.

- Пазарджик - Трендафил Величков - бивш депутат от АБВ и бивш областен управител в кабинета на Бойко Борисов от 2014 до 2016 г.

- Перник - Людмил Веселинов - доктор по изкуствознание, бивш член на СД на НДК от 2015 до 2017 г. (втори кабинет на Бойко Борисов), а от 2017 до 2021 г. (трети кабинет на Борисов) е член и председател на СД на държавното строително-надзорно дружество "Агроводинвест", което е под контрола на Министерството на земеделието. Веселинов не е бил областен управител досега.

- Плевен - Иван Петков - работил е на ръководни постове в ГД "Изпълнение на наказанията"; бил е зам.-областен управител на Плевен (не се посочва в кой период).

- Пловдив - Ангел Стоев - бивш директор на ДАНС в Пловдив, бил е областен управител през 2021-2022.

- Разград - Драгомир Златев - бивш зам.-кмет на община Самуил, бил е зам.-областен управител от юни 2021 г. досега.

- Силистра - Николай Неделчев - бивш дългогодишен кмет на община Ситово от БСП и общински съветник от 2015 г. насам. Не е заемал позиция на областен управител досега.

- Сливен - Минчо Афузов - бивш общински съветник, бил е областен управител по време на служебните кабинети на Стефан Янев до февруари 2022 г.

- София - Митко Михайлов - бил е областен управител до януари 2022 г., заемал ръководни длъжности в администрациите на Министерството на финансите и Министерството на младежта и спорта.

- Софийска област - Радослав Стойчев - бивш депутат от БСП до 2021 г., бивш зам.-кмет на Самоков, бил е областен управител до януари 2022 г.

- Стара Загора - Иван Чолаков - адвокат, бивш директор на ОДМВР между 2013-2016 г., бил е областен управител при служебните кабинети на Стефан Янев.

- Хасково - Минко Ангелов - бил е областен управител при всички служебни кабинети, назначавани от Румен Радев. През април 2021 г. е избран за депутат от "Изправи се! Мутри вън".

- Шумен - Христо Христов - декан на факултета по технически науки в Шуменския университет, работил е в МО, МВР и ДАНС между 1987 и 2011 г. Досега не е бил областен управител.

- Смолян - Стефан Сабрутев - бивш общински съветник от ГЕРБ, бил е областен управител при предходните служебни кабинети.

- Ямбол - Георги Чалъков - бивш зам.-кмет на обшина Тунджа, за трети път е областен управител.

Досегашните областни управители бяха назначени по предложения на четирите партии от коалицията - ПП, ДБ, БСП и ИТН.

На първото заседание на кабинета е решено, че вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев ще отговаря за организацията на изборите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023