"Галъп" отчита предимство на ГЕРБ пред ПП сред готовите да гласуват Снимка: © Getty Images

ГЕРБ излиза пред "Продължаваме промяната" в началото на април, според данни от последното проучване на "Галъп" за нагласите на избирателите.

Агенцията твърди още, че "Възраждане" е увеличила електоралната си тежест, като събира 7.9% от хората, които биха гласували, ако изборите се провеждаха днес - т.е. изпреварва партии като "Има такъв народ" и "Демократична България".

"В парламента биха влезли същите седем формации, както сега. На база всички потенциални гласоподаватели, малко по-добри още изглеждат шансовете за победа на „Продължаваме промяната“, но при тренд на продължаващо „свиване на ножицата“ с ГЕРБ-СДС", казват от агенцията, като посочват, че сред всички хора с право на глас ПП все пак е първа политическа сила с 16,1%.

Причините за спада на доверие в управляващото са както "стандартна ерозия" за новите управления, така и ефект от неблагоприятните международни обстоятелства.

Трети пореден месец ГЕРБ запазва твърдите си избиратели и на практика не увеличава своите привърженици за сметка на отлива на доверие в ПП.

Гражданите, които заявяват, че са готови да гласуват, обаче поставят ГЕРБ на първа позиция с 25,9% пред ПП с 23,8%.

"Традиционната висока степен на вярност, макар и сред намалял електорален корпус, прави така, че БСП е на символична дистанция след ДПС сред "твърдите" привърженици – 10,3%", казват от "Галъп".

Интересното е, че БСП всъщност отстъпват зад ИТН в резултатите на база на всички респонденти, които имат право на глас. Традиционно в последните години агенциите надценяват възможността на БСП да мобилизира действителни гласове преди изборите - декларативната подкрепа за левицата е по-висока от същинската готовност на симпатизантите им да гласуват, когато дойде денят на изборите.

Подкрепата на ИТН не е твърда, което ги изпраща зад "Възраждане", според данните на "Галъп". Партията на Костадин Костадинов се оказва единствена в 47 Народно събрание, която в момента отбелязва забележим ръст на декларираната подкрепа.

В изследването се съобщава за около 1-2% подкрепа за ВМРО и партията на Мая Манолова, докато 34,1% от всички запитани казват, че не биха гласували.

Изследването е финансирано от "Галъп", проведено е сред 809 пълнолетни българи, между 31 март и 8 април – чрез пряко лично интервю с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024