Снимка: © Getty Images

ГЕРБ излиза пред "Продължаваме промяната" в началото на април, според данни от последното проучване на "Галъп" за нагласите на избирателите. 

Агенцията твърди още, че "Възраждане" е увеличила електоралната си тежест, като събира 7.9% от хората, които биха гласували, ако изборите се провеждаха днес - т.е. изпреварва партии като "Има такъв народ" и "Демократична България". 

"В парламента биха влезли същите седем формации, както сега. На база всички потенциални гласоподаватели, малко по-добри още изглеждат шансовете за победа на „Продължаваме промяната“, но при тренд на продължаващо „свиване на ножицата“ с ГЕРБ-СДС", казват от агенцията, като посочват, че сред всички хора с право на глас ПП все пак е първа политическа сила с 16,1%. 

Причините за спада на доверие в управляващото са както "стандартна ерозия" за новите управления, така и ефект от неблагоприятните международни обстоятелства. 

Трети пореден месец ГЕРБ запазва твърдите си избиратели и на практика не увеличава своите привърженици за сметка на отлива на доверие в ПП. 

Гражданите, които заявяват, че са готови да гласуват, обаче поставят ГЕРБ на първа позиция с 25,9% пред ПП с 23,8%. 

"Традиционната висока степен на вярност, макар и сред намалял електорален корпус, прави така, че БСП е на символична дистанция след ДПС сред "твърдите" привърженици – 10,3%", казват от "Галъп".

Интересното е, че БСП всъщност отстъпват зад ИТН в резултатите на база на всички респонденти, които имат право на глас. Традиционно в последните години агенциите надценяват възможността на БСП да мобилизира действителни гласове преди изборите - декларативната подкрепа за левицата е по-висока от същинската готовност на симпатизантите им да гласуват, когато дойде денят на изборите. 

Подкрепата на ИТН не е твърда, което ги изпраща зад "Възраждане", според данните на "Галъп". Партията на Костадин Костадинов се оказва единствена в 47 Народно събрание, която в момента отбелязва забележим ръст на декларираната подкрепа. 

В изследването се съобщава за около 1-2% подкрепа за ВМРО и партията на Мая Манолова, докато 34,1% от всички запитани казват, че не биха гласували. 

Изследването е финансирано от "Галъп", проведено е сред 809 пълнолетни българи, между 31 март и 8 април – чрез пряко лично интервю с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава