"Галъп": Пет сигурни групи в новия парламент, още 3 гравитират около бариерата Снимка: © Getty Images

Коалицията на ПП и ДБ води с малка разлика пред ГЕРБ в началото на официалната предизборна кампания за 49 Народно събрание.

Това показват данните на "Галъп" от изследване по поръчка на БНР, проведено 24 февруари и 3 март 2023 г.*

Ако изборите се провеждаха в началото на март, общо пет партии щяха да са със сигурно парламентарно представителство - като последната е БСП, падаща до 7,3% подкрепа сред решилите да гласуват.

Декларираната готовност да се гласува е малко над 40% - или близка до избирателната активност на последните парламентарни избори на 2 октомври 2022.

Потенциален шанс за прескачане на бариерата са имат "Български възход" с 3,7%,"Има такъв народ" – с 3,4% и "Левицата" – с 3,2%, смятат от "Галъп".

ДПС и "Възраждане" са с близки резултати около 12-13 на сто.

"Кампанията обаче тепърва се проявява и на числата към този момент следва, както винаги, да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, политическа криза и т.н., възможни са динамични развития, включително в последния момент", правят уговорка от социологическата агенция.

Изследването е представително за нагласите в страната, като не отразява намеренията на хората в чужбина да гласуват.


*Данните са на „Галъп интернешънъл болкан“ за Българското национално радио. Изследването е проведено между 24 февруари и 3 март 2023 г. сред 1008 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024