Надявам се, че повечето от вас оценяват колко удобства внасят модерните устройства, които присъстват в ежедневието ни. Въпреки че съвременните защитници на спокойствието и т.нар. „slow-living” биха поспорили с тезата, тъй като разпространяват теорията, че технологиите в известна степен вредят на концентрацията, мотивацията и може би…акселерацията, аз съм далеч от подобни разсъждения и смятам, че много зависи как и защо използваме дадено технологично устройство. А и в крайна сметка – за къде сме без технологии в днешно време?

Наскоро се наложи мой познат да дойде до вкъщи за един уред назаем. Беше си забравил телефона у тях същия ден, обади ми се от офиса притеснен, че няма да успее – за него беше немислимо да тръгне без телефон, без GPS и адрес из София.

Дали успя да дойде?

Но да се върнем към предимството на технологиите днес. Тук ще ви дам един хубав пример как появата на Samsung Galaxy Watch6 ме доведе до участието ми в Софийския маратон.

Благодарение на услугата multiSIM човек спокойно може да забрави телефона си в къщи за известно време

Galaxy Watch6 попадна в полезрението ми в интересен момент, в който намирах твърде много оправдания да не изляза да бягам и в който се бях леко отчаял от липсата на време за спорт и лично здраве.

Оправданието, че нямаш подходящ часовник, който да ти позволи да излезеш без телефон и в същото време да можеш да слушаш любимата си музика, да провеждаш разговори и да плащаш сметки, е напълно валидно.

За мое щастие всички тези „дребни спънки“ по трасето на мотивацията бяха решени набързо. Тъй като имам LTE версията на модела, от Yettel взех услугата multiSIM, за която слушам от известно време. Благодарение на нея човек спокойно може да забрави телефона си в къщи за известно време и пак да остане свързан.

Yettel Multisim

И преди сме говорили по темата по отношение и на удобствата, които произлизат от това. На практика получавате виртуална карта, която можете да вържете към съществуващ номер и план на Yettel с минути и мегабайти, което позволява да замените изцяло телефона с часовника. Така ползвате един номер, един тарифен план - две устройства. Всеки нов потребител на multiSIM се възползва от 1 месец безплатно ползване на услугата. След изтичане на този период, услугата се таксува на цена от 4.99 лв. с ДДС/мес.

За да го активирате първоначално, трябва да ползвате приложението Yettel и да имате LTE часовник.

Освен да получавате всички възможни съобщения и нотификации, използвате и GPS от часовника.

Един от може би най-големите плюсова на последния Galaxy Watch часовник е дисплеят, който може да бъде ясно видян и при ярко слънце. Като цяло слънцето винаги е било враг на умните часовници, но яркост до 2000 нита помага за пълноценното използване и на открито.

По отношение на големината на дисплея, опциите са две – 40/44 мм при Watch6 и 43/47мм при Watch6 Classic. В онлайн магазина на Yettel можете да прекарате доста време, изучавайки всички конкуренти предимства на единия или другия модел.

Аз изпробвах 44-милиметровия стандартен вариант, при който единствената съществена разлика спрямо „класическия“ модел е липсата на въртящ се ринг - т.нар. безел. Вместо това използвате пръст. По-големият екран определено помага на по-добрата визуализация на иконите.

Galaxy Watch 6

Но да се върнем към това как часовникът се превърна в причина да се включа в Софийския маратон. Маратонът се провежда всяка година от 1983 г. насам, по едно много приятно време – съвършената златна есен с ниското слънце и сутрешната студенина на незагрелите ръце и крака, от която няма и спомен, когато топлите есенни лъчи стоплят потната ти фланелка към обяд.

Още повече, че маршрутът му бе променен преди няколко години като вече минава по централни булеварди на София, където може да получиш допълнителна подкрепа и мотивация от излезлите да си напазаруват в неделната утрин софиянци. След като всички метеорологични условия за един маратон бяха изпълнени, остана малко лична надъханост.

Веднага взех Samsung Galaxy Watch6 и му добавих любимото музикално приложение, с което се почувствах длъжен да хвърля малко физически усилия. Оттам нещата си дойдоха от само себе си. Часовникът проследява над 90 различни вида тренировки и веднага разпознава някои от тях, сред които и бягането, с което не ми загуби време в пренастройки.

Особено полезни са настройките със зони на сърдечен ритъм, които ви подсказват кой е оптималният диапазон и съответно дават съвети за корекция на темпото на тренировка, ако не постигате това, което искате. Не бихте искали да бягате с максимален сърдечен ритъм в рамките на няколко часа, нали? Дори и професионалните атлети не го правят. В интерес на истината професионалистите препоръчват бягане далече от анаеробния праг, а именно с 65-80% от максималната пулсова честота.

Samsung Galaxy Watch 6

Бягайки в комфортно състояние и с любима музика в ушите, бързо си спомних защо до преди няколко години правех това почти всеки ден. Важно за мен (като баща на две деца, едното от които бебе на няколко месеца е) е и доколко ефективно могат да се провеждат телефонни разговори през часовника. Това по принцип си е предизвикателство. В случая бих казал, че на затворено пространство и без много шум навън, нямате проблеми. Ще ви бъде една идея по-трудно да чувате другия човек единствено при шумна среда, но с едни слушалки проблемът бива набързо решен.

Един от другите големи плюсове на Watch6 е детайлното проследяване на съня, което не само регистрира качеството му, но и дава възможност да го подобрите чрез Sleep Coaching. За да го използвате, трябва да спите поне седем нощи с часовника, който след това ви изготвя програма за сън в рамките на 3-4 седмици – един добър период от време за последната подготовка за маратон. Получавате наглед прости съвети, които уж всеки знае, но не изпълнява, ако не му бъде напомнено. Моите средно по около 6 часа на денонощие сън не са най-доброто постижение, така че определено имах поводи за размисъл.

Веднага бързам да кажа на тези, които по принцип не обичат да спят с часовник (сред които съм и аз), че Galaxy Watch6 е с минималистичен дизайн и достатъчно лек, за да не го усещате. Ако все пак имате притеснения, то текстилната каишка е вашето перфектно решение. Смяната на каишките става изключително лесно – с натискане на едно бутонче буквално за няколко секунди.

Samsung

Разбира се, както е при повечето подобни часовници, и този работи най-пълноценно със смартфон на Samsung, при който имате и допълнителен набор от „здравни“ екстри като електрокардиограма, сатурация на кислород в кръвта, температура на тялото и кръвно налягане. Почти всички възможности на часовника са налични и при използване с друг Android телефон.

Като цяло можем да кажем, че Watch6 бележи едно известно подобрение в повечето компоненти спрямо предшественика си. По-бързият процесор също се усеща. Отново имате и огромен брой варианти, чрез които да персонализирате изгледа на часовника посредством приложение на телефона – било то бизнес, спортен или класически изглед. Пък и не се знае кое дребно нещо ще бъде това, което тотално да ви направи фен на Galaxy Watch.

При мен например, едно от най-удобните неща се оказа възможността чрез часовника да измеря температурата на водата за къпане на бебето вкъщи. Ето как един обикновен термометър става излишен. Може би единственият компонент, при който не виждам особено подобрение е животът на батерията – 30 часа при постоянно включен часовник и 40 часа при по-икономично използване. Ако си изградите навик да го зареждате преди лягане, няма да имате проблем да изкарате следващия ден. Но пък трябва да не го забравяте преди лягане.

За финал да се върна на Софийския маратон. След няколкоседмични тренировки се включих в полумаратонската дистанция от 21 километра. Часовникът помогна да поддържам оптимално темпо, с което да издържа до финала без да се налага да спирам по трасето. Времето ми не бе впечатляващо, но в случая за мен, а и за всеки маратонец, важно бе участието и удовлетворението от това да докажеш на себе си, че можеш.

Маратони има много, така че ще дойдат и по-добрите резултати. А затова ще помогнат и разнообразните тренировъчни програми в Samsung Health.
А дали моят познат успя да дойде до вкъщи без телефон? Да, успя, но щеше да е по-добре да има Galaxy Watch6, за да може без проблем да ми се обади или поне да използва часовника, за да дойде навреме.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024