Галя Димитрова, която прекара #НАПLeaks в отпуск, е освободена като директор на приходната агенция

Националната агенция за приходите има нов изпълнителен директор, след като Министерски съвет е взел решение да освободи Галя Димитрова от поста й.

Димитрова оглавяваше НАП от 2017 г. насам, преди това е била зам.-изпълнителен директор и ръководител на териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители.

Името й се свързва с един от най-големите пробиви в сигурността на агенцията през последните десетилетия - хакерската атака "НАПLeaks", довела до изтичането на големи масиви с лични данни на милиони граждани.

В момента на избухване на скандала Димитрова се оказа в отпуск, който отказа да прекъсне, и твърдеше, че е взела "тежко, но много добре обмислено решение" да не се върне на работното си място заради "много важна и изключително отговорна лична причина" за това.

Преди дни ВАС осъди НАП на символично обезщетение от 500 лева по жалба на един от засегнатите от НАПLeaks граждани. Комисията за защита на личните данни също наложи глоба от 5,1 млн. лв. на приходната агенция, но НАП обжалва постановлението в съда.

Новият директор на НАП, избран от служебния кабинет, е Румен Спецов. От биографичната му справка става ясно, че той е бивш дългогодишен служител на НАП, специалист в областта на данъчната политика и законодателство.

Спецов обаче е по-известен в публичното пространство като шампион по културизъм и треньор по фитнес.

Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъм

Завършил е Стопанската академия със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", както и Академията на МВР по специалност "Защита на националната сигурност". След 2015 г. е работил като консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024