Националната агенция за приходите има нов изпълнителен директор, след като Министерски съвет е взел решение да освободи Галя Димитрова от поста й.

Димитрова оглавяваше НАП от 2017 г. насам, преди това е била зам.-изпълнителен директор и ръководител на териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители.

Името й се свързва с един от най-големите пробиви в сигурността на агенцията през последните десетилетия - хакерската атака "НАПLeaks", довела до изтичането на големи масиви с лични данни на милиони граждани.

В момента на избухване на скандала Димитрова се оказа в отпуск, който отказа да прекъсне, и твърдеше, че е взела "тежко, но много добре обмислено решение" да не се върне на работното си място заради "много важна и изключително отговорна лична причина" за това.

Преди дни ВАС осъди НАП на символично обезщетение от 500 лева по жалба на един от засегнатите от НАПLeaks граждани. Комисията за защита на личните данни също наложи глоба от 5,1 млн. лв. на приходната агенция, но НАП обжалва постановлението в съда.

Новият директор на НАП, избран от служебния кабинет, е Румен Спецов. От биографичната му справка става ясно, че той е бивш дългогодишен служител на НАП, специалист в областта на данъчната политика и законодателство.

Спецов обаче е по-известен в публичното пространство като шампион по културизъм и треньор по фитнес.

Новият шеф на НАП Румен Спецов се оказа шампион по културизъм

Завършил е Стопанската академия със специалности "Икономика и търговия" и "Вътрешен финансов контрол", както и Академията на МВР по специалност "Защита на националната сигурност". След 2015 г. е работил като консултант в областта на финансите и данъчното законодателство.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин