Гари Каспаров и Михаил Ходорковски вече са "чуждестранни агенти" за Русия Снимка: © Getty Images

Световният шампион по шахмат Гари Каспаров и бившият собственик на ЮКОС Михаил Ходорковски бяха обявени от Кремъл за "чуждестранни агенти" заради опозиционната им дейност.

Според руското Министерство на правосъдието - Ходорковски е свързан с Украйна, а Каспаров - с Украйна и с амеирканската фондация Human Rights Foundation.

И двамата са сред най-отявлените критици на режима на Владимир Путин от години. Михаил Ходорковски, който беше най-богатият човек в Русия, прекара 10 години в затвора, след като изрази несъгласие с политиката на Путин.

В списъка на физическите лица, обявени от Русия за чуждестранни агенти, има само седем души, посочва сайтът "Медуза".

Освен Ходорковски и Каспаров в него попадат журналистите Евгений Кисельов и Матвей Ганаполски, сътрудникът на Алексей Навални Леонид Волков, опозиционният политик Владимир Кара-Мурза (който беше тровен и арестуван няколко пъти през последните години) и рапърът Алишер Моргенщерн.

"Руското Министерство на правосъдието" е оксиморон, докато Путин е на власт. Докато аз представлявах своята родина, Путин още шпионираше колегите си в Източна Германия и крадеше от гражданите на Санкт Петербург. Да бъдеш антипутинист е и винаги ще бъде равнозначно на това да бъдеш проруски човек", пише Гари Каспаров в Twitter, като допълва: "Или ако мога да перифразирам един истински чуждестранен агент: "Путиново Министерство на правосъдието, иди ****".

Михаил Ходорковски също посрещна новината за добавянето му в списъка с хумор и сравнява решението на Кремъл с получаването на статут на "добър руснак".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024