Гърция е готова да помогне на България след спирането на газа Снимка: © Getty Images

Гърция е готова да помогне на България, след като Русия прекъсна доставките на газ за страната с едностранно решение. Това съобщава "Ройтерс", като цитира съобщение на премиера Кириакос Мицотакис, който е разговарял тази сутрин с Кирил Петков.

Медията цитира представител на Министерството на енергетиката на Гърция, който съобщава, че София вече е резервирала количества от втечнен природен газ, които ще бъдат доставени през гръцки терминал.

Мицотакис е съобщил на Петков, че "Гърция ще помогне на България да се справи с новата ситуация, причинена от руското решение за енергийните доставки"

"Ройтерс" цитира свои източници от Атина, според които правителството може да помогне на България с реверсивната връзка на газопровода "Турски поток" - механизъм, който е използван и преди. Тръбата доставя руски газ на Гърция през Черно море, Турция и България.

България вече е запазила доставки на втечнен природен газ, които ще пристигнат през LNG-терминала Ревитуза край Атина.

Гръцкият премиер свика спешна среща с представители на енергийната индустрия в страната, за да обсъдят как ще се отрази поведението на "Газпром" върху газоснабдяването.

Според "Катимерини", Атина разчита на руски газ за 30% от годишната консумация на горивото. Следващото плащане към "Газпром" се очаква през май, а договорът на страната с руската компания изтича през 2026 г.

Гърция има план за действие при евентуално спиране на доставките, според който страната може да увеличи поръчките си за газ от Азербайджан и да превключи газифицираните си електроцентрали към захранване с дизел.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024