Снимка: © Getty Images

От 6 ч. тази сутрин до 6 април Гърция е под пълна блокада в опит да овладее разразяващата се пандемия от коронавируса. Гражданите не могат да напускат домовете си, освен ако не пътуват към работа, лекар, магазин, аптека, в помощ на близък, за тренировка или за разходка на домашен любимец.

Гърците трябва задължително да носят лична карта или паспорт, както и декларация, указваща необходимостта от придвижване, ако излизат навън. Глобата за нарушаване на всички гореизброени правила е 150 евро.

От мерките са освободени служителите на армията, полицията, медицинския персонал и работещите в службите за гражданска защита, но само при възникнала служебна необходимост, предава МИА, цитирана от BTV. За служителите на медиите не са предвидени облекчения.

Ограничения се налагат и за броя пътници в лични или служебни автомобили. Разрешава се да пътуват само до двама души, включително шофьорът.

За спазването на въведените мерки отговорни са националната и общинската полиция, както и бреговата служба. Дронове и хеликоптери също ще следят за нарушители.

Към момента в Гърция общият брой на заразените с COVID-19 е 624 души, жертвите са 15, а излекуваните – 19.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети