Гърция и неин евродепутат са глобени с хиляди евро заради нежелани агитационни имейли Снимка: © European Parliament

Евродепутатка от Гърция и вътрешното министерство на страната бяха глобени съответно с 40 хил. и 400 хил. евро заради инцидент, при който са изтекли електронни адреси на граждани, живеещи в чужбина.

Анна-Мишел Асимакопулу от "Нова демокрация"/ЕНП е наложена санкция за нарушаване на Общия регламент за защита на данните - т.нар. GDPR. Установено е, че тя незаконно е изнесла лична информация с цел агитация за гласуване. В резултат срещу нея са заведени над 300 съдебни дела.

Гръцката държава на свой ред е глобена с 400 хил. евро за това, че не е успяла да защити адекватно личните данни на своите граждани. Надзорният орган е стигнал до заключение, че правителството е събирало и използвало лична информация на гласоподаватели в чужбина за политически цели - без тяхното знание или съгласие.

Скандалът, станал известен в местните медии като "Имейл гейт", избухна в края на януари. Гърци, живеещи в чужбина, се оплакаха в социалните мрежи, че са получили електронни писма от евродепутатката, въпреки че никога не са имали контакт с нея или с нейния офис.

По темата започнаха множество разследвания, след като някои от получателите на тези имейли подадоха жалби срещу Асимакопулу. Те я обвиняват, че е отговорна за "изтичане на лични данни" преди европейските избори на 9 юни.

Асимакопулу е член на Европейския парламент от юли 2019 г.. В последния мандат на законодателния орган тя заема длъжността заместник-председател на Комисията по международна търговия и е член на няколко други парламентарни комисии, включително на тази по вътрешния пазар и защитата на потребителите.

В изявление, публикувано в понеделник, органът за защита на личните данни заяви, че "след поредица от проверки на място и получаване на доказателства и материали беше установено, че досие с информация за всички регистрирани избиратели, живеещи в чужбина, за изборите през юни 2023 г. е бил изнесен извън Министерството на вътрешните работи".

Става дума за файл с данните на близо 25 хил. избиратели, регистрирани за предсрочните парламентарни избори в Гърция през юни 2023 г.

"Изтичането на този конкретен файл е станало в периода между 8 и 23 юни 2023 г.", отбеляза Гръцкият орган за защита на данните.

Списъкът, който е включвал имейли и телефонни номера на избиратели, е бил изпратен от неизвестно лице на Никос Теодоропулос - тогавашния секретар на партия "Нова демокрация", който отгаваря по въпросите на гърците в чужбина.

На 20 януари 2024 г. Теодоропулос препраща файла на Асимакопулу, която използва данните, за да разпрати имейли с цел да популяризира кандидатурата си за нов мандат.

Приблизително 230 граждани на Гърция са подали искове срещу държавата си, като настояват за обезщетение заради злоупотребата. Общата сума на предявените искове надхвърля 6 милиона евро.

Компетентният регулаторен орган съобщи, че отлага произнасянето си по действията на Теодоропулос и "Нова демокрация", за да разгледа нови твърдения за това кой точно е предоставил списъка на партийния секретар.

След разкриването на "Имейл гейт" по-рано през годината генералният секретар на Министерството на вътрешните работи Михалис Ставрианудакис подаде оставка, Теодоропулос беше уволнен от "Нова демокрация", а Асимакопулу обяви, че няма да участва в изборите за Европейски парламент.

Министерството на вътрешните работи заяви, че ще "проучи задълбочено" решението на гръцкия орган за защита на личните данни, за да обмисли по-нататъшни правни действия срещу замесените в скандала.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024