Гърция намали карантината за чужденци до 3 дни Снимка: © Getty Images

Гръцкото правителство обяви освобождаването на част от ограничителните мерки за Covid-19 преди коледния сезон.

Задължителната карантина за туристите и другите външни посетители, които идват в Гърция за празниците, ще бъде намалена от 10 на 3 дни.

Мярката ще влезе в сила от 18 декември до 7 януари. Запазва се изискването за подлагане на бърз антигенен тест или предоставяне на негативен PCR-тест, направен 72 часа преди пристигането в страната.

От 14 декември ще бъде подновена работата на фризьорските салони, но само с предварителни регистрации и спазване на протоколите за хигиена.

Книжарниците също ще подновят работа от понеделник с ограничение за броя на клиентите, които се обслужват едновременно на територията на обекта.

Останалите търговци ще могат да обработват онлайн заявки и да предоставят предварително поръчаните стоки в магазините, но без да допускат влизането на клиентите в обекта. За тях новият режим влиза в сила от 13 декември до 7 януари.

Църквите ще са отворени само на Коледа и на Богоявление, като ще се вземат всички нужни мерки. Само групи от по деветима души ще бъдат допускани едновременно в по-малките храмове, а в катедралите ще могат да влизат по 25 миряни. Отговорността за спазването на мерките е на църковните ръководители.

Забраната за пътувания между 22:00 ч. и 5:00 ч. ще остане да действа през целия период до 7 януари 2021. Гръцките власти изискват от хората в страната да изпращат предварителни SMS-и на 13033, за да посочат причината за излизането от дома. Ако тя е свързана с посещение при фризьор, книжарница или друг търговски обект, ще трябва да се посочи в съобщението.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас казва, че броят на случаите на Covid-19 в страната все още не позволява пълно възстановяване на нормалния обществен живот.

Напрежението в здравната система и високият брой на пациентите в интензивни отделения не намаляват с темпото, което се очакваше.

"Отговорността е във всички нас. Затова не можем да подновим икономическите и социалните си дейности по начина и във времето, в което всички бихме желали", казва той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022