Снимка: © Затворено кафене в Атина / Getty Images

След като през последните 6 месеца бяха затворени, заведенията в Гърция отново отварят врати от 3 май като част от разхлабването на противоепидемичните мерки. Въпреки отпускането на ограниченията – гражданите отново трябва да изпращат SMS на властите, ако искат да излязат на бар, кафене или ресторант, а глобите за нарушение на правилата са изключително високи - от 2 хил. до 50 хил. евро и затваряне на обекта до 2 месеца.

От понеделник в южната ни съседка не отварят всички заведения, а само тези, които разполагат с открити площи. Ресторантите и кафенетата трябва да работят не по-късно от 22:45 ч. всяка вечер. В тях не е позволена жива музика, а служителите и клиентите трябва задължително да носят маски, докато чакат за настаняване.

Позволява се на маса да седят максимум по 6 души, а при всяка смяна на клиентите ще се прави дезинфекция, пише Kathimerini. Трябва да се спазва отстояние от 1,5 - 2 м между отделните маси, като в зависимост от големината на заведението важат различни правила за запълване на капацитета.

След затварянето на заведенията заради вечерния час е позволено те да работят с доставки по домовете и да използват т.нар. опция drive-through. Ресторантите и кафенетата на териториите на моловете и летищата ще могат да работят само с доставки по домовете. Магазините, които не продават хранителни стоки, може да отворят отново на 9 май, а кетъринг услугите по време на събития са забранени.

За сравнение – ресторантите и кафенетата в България вече работят с до 50% от капацитета си, като вечерният час отпадна с отварянето на нощните заведения на 29 април.

България се справя по-добре от Гърция с Covid-19? Верно ли?

Една от строгите мерки в Гърция е постоянно тестване на персонала на заведенията. Веднъж на седмица те трябва да си правят бърз тест срещу Covid и да качват резултата си в специална онлайн платформа – selftesting.gov. Ако пробата им е положителна, в рамките на 24 часа се извършва PCR тест. Ако и той потвърди инфекцията, служителят се поставя под карантина.

Всички тези мерки важат и за ресторантите и кафенетата на открито, които са част от хотели.

При нарушение на противоепидемичните правила административната глоба за най-малките обекти (до 20 кв. м) варира от 2000 евро при първо провинение до затваряне на обекта за 60 дни. За заведения с площ до 100 кв. м, глобата е от 3 хиляди до 30 хиляди евро и затваряне за 60 дни. За обектите над 100 кв. м глобата може да стигне 50 хил. евро и 2 месеца спиране на работата. Нарушаване на вечерния час носи глоба от 1000 евро.

На 10 май към присъствено обучение ще се върнат учениците от първи до девети клас, като ще се извършват редовни тестове за Covid – те ще важат още за учителите и администрацията. Учениците учат дистанционно почти през целия период от началото на 2021 г., само последните три класа на гимназиите и средните училища се върнаха към присъствено обучение след задължително масово тестване с безплатни антигенни изследвания.

Гърция ще обяви официален старт на летния туристически сезон на 15 май, като и след него ще продължава да се спазва правилото за носене на маски.

От 19 април 2021 г. гръцките власти взеха решение да отменят изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и на България. Отпадането на изолацията е възможно само при условие, че гражданите представят при пристигане документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за коронавирус, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това.

Разхлабването на мерките идва в момент, в който се наблюдава забавяне на разпространението на инфекцията. Последно Гърция отбеляза 1391 нови случая на заразата, което повиши потвърдените положителни проби от началото на пандемията до 346 422. Смъртните случаи са общо 10 453.

В страната са поставени над 2,8 млн. ваксини срещу Covid-19, по данни на СЗО. Напълно имунизирани са над 944 хиляди души, което е 8,8% от населението. За сравнение – само 3,13% от населението на България е получило по две дози от препаратите, а общо ваксинирани с поне една доза са 824 хиляди граждани.

Новите случаи на коронавирус у нас са 348, което представлява над 10% от направените тестове, като общият брой потвърдени инфекции от началото на епидемията е 405 194. Починалите с доказан коронавирус са 16 492.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество