Костадин Ангелов: "Вие направихте сравнението с Гърция. Според Вас коя държава се справя по-добре в управлението на кризата? По резултатите, които гледаме?"

Цветанка Ризова: "Не съм сравнявала, но мисля, че ние сме по-добре".

Костадин Ангелов: "Точно така, благодаря ви за тази истина, която казахте. България се справя по-добре. Ние се справихме по-добре и по време на втората вълна, справяме се по-добре и по време на третата".

"Лице в лице", 12 април 2021.


Щеше да е прекрасно, ако беше истина. Само че не е.

Здравните власти на двете съседни държави имат напълно противоположни разбирания за "управление" на епидемията от Covid-19. А "резултатите, които гледаме" дават толкова различна картина от оценката на министър Костадин Ангелов, че човек се пита какъв е смисълът от тази (само)заблуда.

Разумните хора би трябвало да вземат решения на база на достоверна информация, а здравният министър твърди, че българите са "най-информирани в целия ЕС за ваксините". Затова нека да сверим часовниците си с гърците и по всичко останало.

Нито един от показателите за разпространението на Covid-епидемията не е в полза на България - единственото "предимство" на страната е в това, че така и не наложи особено строги противоепидемични мерки. Ефектът от това политическо решение се вижда много ясно в сравнението на данните в двете страни.

При 10,3 млн. души население Гърция има 8961 смъртни случая на пациенти с коронавирусна инфекция. Това представлява 87 починали на 100 000 души от населението или повече от два пъти по-нисък дял в сравнение с България. Смъртните случаи при нас са 14 619, или почти 209 на 100 000 от населението.

Важно е да се обърне внимание, че това са само данните, извличани на база официално потвърдените заболявания от Covid-19. Разликите между двете държави стават още по-сериозни, когато се погледнат съотношенията в общата смъртност от есента на 2020 г. насам.

България беше достигнала до рекордно високи стойности на починалите си граждани (независимо от причината за смъртта) през ноември 2020 г., като в пика на втората Covid-вълна бяха засечени около 67-68 смъртни случая на 100 000 от населението само за седмица.

Гърция никога не е надвишавала 32 починали на 100 000 на седмична база, въпреки че епидемичната крива в съседната страна се движи в сходни амплитуди като в България.

На какво се дължи това? Неправилното управление на здравната система в момент на огромно натоварване е най-малкото общо кратно между различните отговори на този въпрос.

Липсата на масово тестване е причината, поради която смъртността в България изпъква толкова рязко в европейската статистика. Гърция е направила над 7,1 млн. изследвания за Covid-19 (по 684 709 теста на милион души), докато в България общият им брой от началото на епидемията досега е 2 287 726 (331 196 на милион от населението).

Делът на всекидневните тестове за Covid-19 спрямо населението е почти двойно по-висок в Гърция, отколкото в България, към началото на април.

Докато в България "трайната тенденция за намаляване на заболевамостта" се обявява при 18-20% всекидневни позитивни проби, в Гърция не е имало ден с повече от 10% положителни тестове от края на ноември насам.

Активните случаи в България (т.е. хората с потвърдена коронавирусна инфекция, които не са излекувани и не са починали) са 71 140, при по-ограничено тестване и скрита заболеваемост. В Гърция те са двойно по-малко - 33 321 души според официалните данни.

Въпреки това държавата се намира в много по-строг режим на ограничителни мерки.

Ваксините са начинът, по който националният локдаун ще стане ненужен. Само че България изостава и по този показател - не само от Гърция, а от всички държави в ЕС.

Делът на хората, получили поне една имунизационна доза у нас, е 6,59% (към 10 април). В Гърция по същото време са обхванати 13,77% от населението. Напълно ваксинираните гърци са 7,04% от цялото население, докато българските граждани с две дози са 1,63 на сто.

1 000 000 дози от ваксините в Гърция бяха поставени в началото на месец март (в момента това число е удвоено). В България към 13 април са поставени малко под 580 000 дози ваксини.

Гърция планира да открие туристическия си сезон от 14 май, като границите на страната ще бъдат отворени за всички хора, които са имунизирани с две дози срещу Covid-19 без нужда от тестове.

До 19 април ще важат всички досегашни ограничения - вкл. задължителна седемдневна карантина и предварителен отрицателен PCR-тест.

Мерките за безопасност

Гърция се намира в локдаун от миналата есен насам. Индексът на Оксфорд за степента на строгост на мерките тук е 87,96 от 100, най-висок на фона на останалите държави в Европа.

За сравнение - в България той е 53,7 от 100 към 11 април с тенденция да намалява още повече след отварянето на молове, хазартни зали, дискотеки и др. до края на месеца.

В Гърция баровете, ресторантите и големите търговски центрове са затворени от месеци.

Магазините за търговия на дребно започнаха да отварят преди една седмица. Излизането от вкъщи е позволено с предварително изпращане на sms с наложителна причина. "Либерализирането" тук е, че наскоро беше разрешено да се правят кратки екскурзии и тренировки извън общините, но само през уикенда. Акрополът и други туристически обекти на открито бяха отворени за посетители в края на март.

Учениците учат дистанционно почти през целия период от началото на 2021 г., само последните три класа на гимназиите и средните училища се върнаха към присъствено обучение след задължително масово тестване с безплатни антигенни изследвания.

Предимството на България е в това, че учителите бяхa включени в една от приоритетните групи за ранно ваксиниране.

Недостатъкът е в това, че България няма достатъчно ваксини и няма кампания за мотивиране на служителите от образователната система да се имунизират, така че учебната година да не се прекъсва отново и отново.

И в Гърция хората нямат същото желание да спазват ограниченията, както в началото на епидемията. И там здравните влати искат да дадат малко повече свобода в замяна на по-добро прилагане на мерките. И там има случаи на нарушения с големи домашни партита, след които се налагат глоби.

Разликата е в това, че Гърция понесе много по-малко щети от пандемията и върви с много по-бърза скорост към преодоляването й в сравнение с България. Тук преболедувалите 289 356 души (по официални данни) се броят като надежден "щит" за колективен имунитет, а за масово имунизиране се чака "солидарността" на ЕС да поправи грешките на правителството.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024