Гърция поиска помощ от ЕС, Борисов ще има работна вечеря с Ердоган Снимка: © Getty Images

В понеделник премиерът Бойко Борисов ще вечеря с президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в Анкара във връзка с мигрантската криза и ситуацията в Сирия. Борисов вече разговорая с турския президент по телефона, както и с германския канцелер Ангела Меркел.

От петък Турция освободи границата си към Европа, пускайки мигранти да преминават свободно. Заплахата на Турция е, че ако не получи още финансова помощ за спрявяне с мигрантите от Сирия след поредната ескалация на конфликта там, ще залее Европа с бежанци. В момента ситуацията е най-тежка на турско-гръцката граница в района на Одрин, където десетки хиляди мигранти спят под открито небе.

Българската позиция, изразена от министъра на отбраната Красимир Каракачанов и от Бойко Борисов в разговора му с Ангела Меркел е, че трябва да бъде оказана подкрепа на Турция и да се намери трайно решение с миграцията.

Междувременно Гърция обяви, че спира да издава документи за предоставяне на убежище за един месец и поиска помощ от Европейския съюз, позовавайки се на член 78 от Договора за функционирането на ЕС.

Какво е предвидено в член 78, параграф 3 от Договора?

В член 78, параграф 3 от ДФЕС се предвижда специфично правно основание за справяне с извънредни ситуации по външните граници: „В случай че една или повече държави членки се намират в извънредна ситуация, характеризираща се с внезапен приток на граждани на трети страни, Съветът, по предложение на Комисията, може да приема временни мерки в полза на засегнатата(ите) държава(и) членка(и). Той действа след консултация с Европейския парламент.“

Механизмът по член 78, параграф 3 не е използван никога досега. До момента държавите членки, изправени пред ситуации на особен натиск, бяха подпомагани финансово.

Критериите за прибягване до прилагането на член 78, параграф 3 са най-общо "извънредна ситуация, характеризираща се с внезапен приток на граждани от страни извън ЕС".

От текста на разпоредбата е ясно, че механизмът се задейства при извънредни обстоятелства, при които съществуват явни признаци, че системата за предоставяне на убежище на дадена държава от ЕС може да бъде застрашена от постоянен наплив на голям брой мигранти, пристигащи на нейна територия, и по-конкретно мигранти, имащи очевидна нужда от международна закрила. Предпоставките за задействане на механизма са наличието на изключителна спешност и сериозност на проблема.

Снимки от "Пазаркуле", където са струпани мигрантите можете да видите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руският патриарх обяви, че народът му живее в свободна страна

Патриарх Кирил призова руснаците да се молят за Владимир Путин

13:28 - 11.12.2023
Важно днес

Борисов пое ГЕРБ-София на ръчно управление

Смяна на ръководството след неуспеха на изборите

13:07 - 11.12.2023
Живот

Мъск възстанови акаунта на скандалния конспиративен теоретик Алекс Джоунс в Х

Мъск призна, че този ход ще бъде "финансово лош за X", но "принципите са по-важни от парите".

12:26 - 11.12.2023
Живот

Ваня Григорова, "Чалга" и Ед Шийрън: Какво са търсили българите в Google през 2023 г.?

Кандидат-кмет e най-търсената личност в българския Google

12:02 - 11.12.2023
Култура

Продуцентката Мира Сталева е първата българка в борда на Европейската филмовa академия

Българка връчи четири от годишните награди на Европейската филмова академия

11:10 - 11.12.2023