Снимка: © Unsplash

Гръцките служби са започнали масово тестване за Covid-19 на пристигащите в страната през сухопътната граница с България на ГКПП "Кулата-Промахон". 

Режимът за преминаване е променен заради все по-големия брой на регистрираните положителни случаи при влизане в страната.  

Според данни на МВнР - извършването на тестове за COVID-19 на гражданите, преминаващи от България в Гърция, продължава да е на избирателен принцип.

Стремежът на гръцките власти е всеки ден на ГКПП „Кулата-Промахон“ да бъдат извършвани максимален брой тестове, което към днешна дата е фиксирано на 3000 теста, се казва в съобщението на Външно министерство.

Това означава, че ако броят на пътуващите за конкретния ден е в рамките на 3000, на всички ще бъде направен тест. При надвишаване на този брой тестове не се правят на всички граждани.

От началото на деня идваха съобщения, че на границата се тестват практически всички преминаващи.

До момента гръцката служба за обществено здраве не е въвеждала заповед за 100% тестване на всеки новопристигащ в страната, но контролът се засилва, след като от началото на юли досега са засечени над 100 внесени случая на Covid-19 в Гърция. Сред тях имаше и двама български туристи, стигнали до о. Тасос. 

На пътуващите, на които е взета проба за COVID-19 на ГКПП „Кулата-Промахон“, се дават указания да се самоизолират на посочения от тях във формуляра адрес за 48 часа. Ако тестът е положителен, те ще бъдат намерени на този адрес от гръцките здравни власти за поставяне под задължителна 14-дневна карантина. Гръцката държава поема разходите по престоя в посочено от тях място за поставяне под карантина, както и разходите за здравно обслужване и лечение в болница, ако такова е необходимо.

Ако българските граждани с установена положителна проба за COVID-19 желаят да се завърнат в България, вместо да прекарат 14-дневния период за карантина в Гърция,  ще им бъде разрешено да отпътуват незабавно, без да спират на територията на Гърция до достигане на границата, при спазване на необходимите противоепидемиологични мерки, съобщават от МВнР. 

Външно министерство съветва хората, които се връщат с положителен тест, да сигнализират незабавно българските власти. 

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони :- +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина