Гърция ваксинира приоритетно жителите на 40 острова, за да рестартира туризма Снимка: © Unsplash

Гръцкото правителство ще ваксинира приоритетно жителите на близо 40 острова в Егейско и Йонийско море, за да бъдат подготвени за рестартирането на летния туристически сезон.

Всеки от избраните острови има относително малко постоянно население от по около 1000 души, което ще улесни масовата имунизация.

"Ако изпратим медицински екип на остров с малко хора, има логика да имунизираме не само възрастните и уязвимите, а всички жители. Искаме да ваксинираме хората, които работят в туристическия сектор - от служителите в хотелите и сервитьорите, до екскурзоводите и шофьорите", казва гръцкият министър на туризма Хари Теохарис в интервю за британския "Телеграф".

Теохарис посочва, че напредъкът на кампанията по островите ще зависи от броя на ваксините, които Гърция ще получи през следващите два месеца, но подчертава, че британските граждани, които биха искали да прекарат лятната ваканция в страната, могат спокойно да започнат да правят резервации.

Островите, които ще бъдат включени в програмата, са Халки край Родос, Кастелоризо недалеч от турското крайбрежие, Меганиси в Йонийско море, Китира край Пелопонес и др.

Жителите на по-големите традиционни туристически дестинации - като Миконос, Санторини и Корфу ще бъдат обхванати в имунизационната кампания след като най-малките острови получат нужните ваксини.

Към 5 март 2021 г. Гърция е поставила 1,06 милиона дози от ваксините (за разлика от около 285 000 в България). Делът от населението, което има поне една доза от анти-Covid ваксините, възлиза на 6.7% (двойно повече в сравнение с България).

Броят на хората, които са изцяло ваксинирани, възлиза на 361 428 души към 5 март (3,5% от всички жители на Гърция).

И все пак Covid-19 продължава да е проблем в страната, като средният брой на новите дневни положителни проби е около 2000 през последната седмица.

Гърция и Израел се споразумяха да тестват "ваксинационни паспорти", с които туристите от двете страни ще могат да пътуват, без да се подлагат на тестове и карантинни ограничения. Сега правителството на Мицотакис обсъжда подобен режим и с Великобритания.

Хари Теохарис посочва, че британците, които биха искали да посетят Гърция през лятото, ще имат нужда или от сертификат за ваксиниране, или от доказателство, че имат антитела срещу вируса, или от негативен тест за Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл"

Двете страни са готови да отнесат въпроса до съда

20:03 - 22.07.2024
Важно днес

Ръководителката на Сикрет сървис: Стрелбата по Тръмп е най-големият ни провал от десетилетия

Чийтъл е изправена пред нарастващи призиви за оставка

18:30 - 22.07.2024
Важно днес

Мълния уби мъж и дете в Стара планина, друго дете е спасено

Лошо време и трудна достъпност на мястото затруднили спасителната акция

17:12 - 22.07.2024
Важно днес

ДПС-Доган е готово да разговаря за кабинет с третия мандат

Джевдет Чакъров обаче е скептичен за реализацията му

16:39 - 22.07.2024
Живот

БНТ включи Драго Чая от Москва, за да каже, че циркът може да спре агресията по света

Водещият на БНТ отрази цирков фестивал в Русия, макар да не е командирован от телевизията

15:41 - 22.07.2024
Живот

"brat лято" - манията в зелено, която завладя музиката, модата и интернет

Новият феномен тръгна от поп албум и стигна дори до политиката

13:31 - 22.07.2024