Снимка: © Unsplash

Гръцкото правителство ще ваксинира приоритетно жителите на близо 40 острова в Егейско и Йонийско море, за да бъдат подготвени за рестартирането на летния туристически сезон. 

Всеки от избраните острови има относително малко постоянно население от по около 1000 души, което ще улесни масовата имунизация. 

"Ако изпратим медицински екип на остров с малко хора, има логика да имунизираме не само възрастните и уязвимите, а всички жители. Искаме да ваксинираме хората, които работят в туристическия сектор - от служителите в хотелите и сервитьорите, до екскурзоводите и шофьорите", казва гръцкият министър на туризма Хари Теохарис в интервю за британския "Телеграф". 

Теохарис посочва, че напредъкът на кампанията по островите ще зависи от броя на ваксините, които Гърция ще получи през следващите два месеца, но подчертава, че британските граждани, които биха искали да прекарат лятната ваканция в страната, могат спокойно да започнат да правят резервации. 

Островите, които ще бъдат включени в програмата, са Халки край Родос, Кастелоризо недалеч от турското крайбрежие, Меганиси в Йонийско море, Китира край Пелопонес и др. 

Жителите на по-големите традиционни туристически дестинации - като Миконос, Санторини и Корфу ще бъдат обхванати в имунизационната кампания след като най-малките острови получат нужните ваксини. 

Към 5 март 2021 г. Гърция е поставила 1,06 милиона дози от ваксините (за разлика от около 285 000 в България). Делът от населението, което има поне една доза от анти-Covid ваксините, възлиза на 6.7% (двойно повече в сравнение с България). 

Броят на хората, които са изцяло ваксинирани, възлиза на 361 428 души към 5 март (3,5% от всички жители на Гърция). 

И все пак Covid-19 продължава да е проблем в страната, като средният брой на новите дневни положителни проби е около 2000 през последната седмица. 

Гърция и Израел се споразумяха да тестват "ваксинационни паспорти", с които туристите от двете страни ще могат да пътуват, без да се подлагат на тестове и карантинни ограничения. Сега правителството на Мицотакис обсъжда подобен режим и с Великобритания. 

Хари Теохарис посочва, че британците, които биха искали да посетят Гърция през лятото, ще имат нужда или от сертификат за ваксиниране, или от доказателство, че имат антитела срещу вируса, или от негативен тест за Covid-19. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?