Снимка: © Getty Images

Гърцкият премиер Кириякос Мицотакис обяви въвеждането на национална блокада заради високия ръст на нови случаи на Covid-19. Режимът ще влезе в сила от събота сутрин и ще важи до края на ноември. Мерките са сходни с тези, които Гърция предприе през пролетта при първата вълна на епидемията.

"Експоненциалното увеличение на случаите ме кара да предприема действия още сега. Не мога да поема отговорност за застрашаването на живота на хората", каза Мицотакис в телевизионно обръщение към нацията. Той посочи, че не може да губи време, за да прецени дали действащите рестрикции в Гърция ще имат ефект. 

Ако чакаме само за да видим, че те не работят, натискът върху болниците ще бъде непоносим, казва той. 

От 7 ноември жителите на страната ще трябва да подават sms-и до единна система, в които да посочват причина за излизане от дома си. Допустимо ще бъде да се ходи на работа, за пазаруване на храна, посещение на лекар или за индивидуален спорт.

Супермаркетите и аптеките ще останат отворени, но всички останали търговски обекти за търговия на дребно ще затворят врати за 3 седмици. Транспортът между регионите ще бъде спрян. 

Голямата разлика с пролетната блокада е в това, че детските градини и основните училища ще продължат да работят с присъствени часове.

Гимназиите ще обучават възпитаниците дистанционно. 

"Училищата трябва да затворят последни", казва премиерът на Гърция. Той посочва, че има данни за това, че по-малките деца не са толкова заразни, а електронното обучение дава по-добри резултати сред по-големите ученици. 

Носенето на предпазни маски ще е задължително при всяко излизане от дома, каза Мицотакис. 

Правителството ще представи схема за финансово подпомагане на гражданите, които ще бъдат засегнати от новия локдаун, а планът за социална подкрепа ще бъде представен от финансовия министър Христос Стаикурас по-късно в четвъртък.

Мицотакис описа три от новите решения - работниците, които са принудени да останат вкъщи през ноември, ще получат 800 евро обезщетение. Всички помощи за безработица ще се удължат с 2 месеца. Хората, които дълготрайно не могат да си намерят работа, ще бъдат подпомогнати с допълнителна помощ от 400 евро.  

Решението му дойде след рекордния нов брой на инфекции през последните седмици. В сряда бяха регистрирани нови 2646 случая. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти