Гърция влиза в 3-седмична блокада: "Натискът над болниците би бил непоносим" Снимка: © Getty Images

Гърцкият премиер Кириякос Мицотакис обяви въвеждането на национална блокада заради високия ръст на нови случаи на Covid-19. Режимът ще влезе в сила от събота сутрин и ще важи до края на ноември. Мерките са сходни с тези, които Гърция предприе през пролетта при първата вълна на епидемията.

"Експоненциалното увеличение на случаите ме кара да предприема действия още сега. Не мога да поема отговорност за застрашаването на живота на хората", каза Мицотакис в телевизионно обръщение към нацията. Той посочи, че не може да губи време, за да прецени дали действащите рестрикции в Гърция ще имат ефект.

Ако чакаме само за да видим, че те не работят, натискът върху болниците ще бъде непоносим, казва той.

От 7 ноември жителите на страната ще трябва да подават sms-и до единна система, в които да посочват причина за излизане от дома си. Допустимо ще бъде да се ходи на работа, за пазаруване на храна, посещение на лекар или за индивидуален спорт.

Супермаркетите и аптеките ще останат отворени, но всички останали търговски обекти за търговия на дребно ще затворят врати за 3 седмици. Транспортът между регионите ще бъде спрян.

Голямата разлика с пролетната блокада е в това, че детските градини и основните училища ще продължат да работят с присъствени часове.

Гимназиите ще обучават възпитаниците дистанционно.

"Училищата трябва да затворят последни", казва премиерът на Гърция. Той посочва, че има данни за това, че по-малките деца не са толкова заразни, а електронното обучение дава по-добри резултати сред по-големите ученици.

Носенето на предпазни маски ще е задължително при всяко излизане от дома, каза Мицотакис.

Правителството ще представи схема за финансово подпомагане на гражданите, които ще бъдат засегнати от новия локдаун, а планът за социална подкрепа ще бъде представен от финансовия министър Христос Стаикурас по-късно в четвъртък.

Мицотакис описа три от новите решения - работниците, които са принудени да останат вкъщи през ноември, ще получат 800 евро обезщетение. Всички помощи за безработица ще се удължат с 2 месеца. Хората, които дълготрайно не могат да си намерят работа, ще бъдат подпомогнати с допълнителна помощ от 400 евро.

Решението му дойде след рекордния нов брой на инфекции през последните седмици. В сряда бяха регистрирани нови 2646 случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024