Снимка: © Facebook

„Гавра с труда на всички медици“ – по този начин от Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ определиха снимка от нощния попфолк клуб „The Face“ в Благоевград, разпространена в социалните мрежи.

На нея се вижда как един от танцьорите се е облякъл като медик – с пълно предпазно облекло, маска и ръкавици. Той се е качил на бара и пръска посетителите, препълнили дискотеката. Снимката се появи дни след като След разговори с премиера: Баровете и дискотеките отварят на 15 юни

„Това е гавра с труда на всички медици, които прекарваме по 12 часа облечени в защитни облекла и рискуваме живота си, за да лекуваме този народ в условия на пандемия“, публикуваха своята позиция във „Фейсбук“ от Националната асоциация за спешна медицинска помощ.

Членовете ѝ изразиха недоволството си, изтъквайки аргумента, че четири поредни месеца медиците у нас са принудени да носят подобни облекла по време на дежурствата, колкото и да са неудобни, с цел да предпазят себе си и семействата си.

„За разлика от вас, не носим бижута и аксесоари, за да не нарушим целостта на защитното облекло; Не ползваме и мобилни устройства; Скъсихме си косите; Ръцете ни са в рани и обриви от ръкавиците и дезинфектантите; Лицата ни са с обриви от маските, с рани от ластиците им, понякога ни прилошава от недостига на въздух. След всяко дежурство ни души от маските, от дезинфектантите, от нерви“, пишат от Националната асоциация за спешна медицинска помощ.

Медиците подчертават колко труд полагат да аспирират, да намират венозни пътища през изпотените очила и щитове, да разчитат през тях ЕКГ, изследвания, епикризи и да взимат проби.

„Не ядем и не пием, за да не се събличаме, независимо, че се потим като за световно и изпитваме нечовешка жажда и глад“, казват още те в позицията си.

„След като установим, че в спешното някой от пациентите ни е съмнителен за Covid-19, се отваря адът. Четири-пет дни живеем със страха дали ще се потвърди диагнозата. След като се потвърди, чакаме дали ще ни удостоят с тестване по точковата система, или не. После две седмици се наблюдаваме за симптоми“, пишат още представители на медиците от спешна помощ.

Те припомнят, че месеци наред не са се „прегръщали и целували“ с близките си заради страховете да не са преносители на коронавируса, без да знаят. 

„Някои от нас бяха в карантина, някои от нас се разболяха, някои от нас починаха. Но със сигурност оцелелите ще ви посрещаме още месеци наред в тези скафандри, за да има кой да ви лекува в Спешното, без да застрашаваме Живота ви!“, публикуваха от асоциацията.

Първоначално нощните барове и дискотеките трябваше да подновят работата си на 30 юни, но от Българската асоциация на заведенията проведоха среща с Бойко Борисов и премиерът промени решението си. Здравният министър Кирил Ананиев нанесе поправки в заповедта и позволи отварянето на този тип заведения от 15 юни.

„​Изразяваме своята благодарност към премиера Бойко Борисов за бързата реакция и поредната подкрепа, която оказа на най-засегнатия бранш”, казаха тогава от асоциацията.

Изискването нощните заведения да работят обаче е да бъдат изпълнени въведените в страната противоепидемични мерки, включително: високи критерии за хигиена, задължителни маски и шлемове на персонала, редовна дезинфекция на масите и всички останали повърхности, както и спазване на необходимата минимална дистанция. 

След като България почти бе овладяла ситуацията с коронавируса и репродуктивното число беше слязло под 1, през последните две седмици новите положителни проби рязко нараснаха. В пет от денонощията бяха отчетени по над 100 нови случая.

В момента от коронавирусна инфекция у нас страдат 1632 души. Всички дадени положителни проби на Covid-19 в България са 3905.

Що се отнася до заразените сред медицинския персонал, през последното денонощие няма отчетени нови случаи. Общият брой на заболелите медици у нас е 343, от които 127 са медицински сестри, а 114 - лекари. 


Прочетете още: 

33 нови случая на Covid-19 за изминалото денонощие, но при 566 теста

ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ (КЪМ 22 ЮНИ)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ