ГДБОП разпитва Ивайло Мирчев заради критиките му срещу руското влияние в службите Снимка: © Screenshot

ГДБОП внезапно се зае с проверка срещу кандидата за депутат от "Демократична България" Ивайло Мирчев заради негово интервю, в което той критикува разузнаването за това, че не работи в интерес на държавата.

“В сведенията, които ми бяха снети, разказах същото, което твърдя през последните месеци - има сериозни индикации, че част от българските служби, вместо да работят за националния интерес, работят за увеличаване на руското влияние в страната”, каза Мирчев на излизане от ГДБОП.

Той е предоставил и експертен доклад на ГДБОП за това как Русия упражнява влияние в България и Източна Европа, "като се надява прокуратурата на Иван Гешев също да се запознае с него".

Позицията на Мирчев, която става повод за проверката, беше лансирана в началото на юли. Депутатът от ДБ обяви българските служби за "пробити", заради влиянието на руското разузнаване в България и заради допускането на флагрантни корупционни схеми по границата като случая с ГКПП "Капитан Андреево".

На това последва една от редките медийни позиции на военното разузнаване, откъдето обявиха за "недопустими" обвиненията на Мирчев (без да го назовават поименно).

Те го обвиниха, че "уронва престижа и погазва офицерския пагон" на военните разузнавачи "без да се базира на доказателствен материал".

Досега от МВР не са съобщавали по-детайлна информация за това каква проверка водят срещу Мирчев. Само преди ден той беше регистриран като водач на две от листите на "Демократична България" на новите парламентарни избори.

“Надявам се, че ще бъдат взети съответните мерки, за да може българските служби да работят за интересите на държавата. Това е нашата работа като политици – да защитаваме обществения интерес”, казва още Мирчев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024