Gemcorp се разграничи от завода за батерии: Няма да работим с бюджетни средства или еврофондове Снимка: © Gemcorp

"Категорично заявяваме, че Gemcorp Holdings Limited няма да участва по никакъв начин в проекти, свързани или финансирани от Плана за възстановяване и устойчивост на България, няма да работи с български бюджетни средства или еврофондове.

Също така нямаме никакво отношение към анонсирани от правителството намерения за изграждане на завод за батерии в страната.", се казва в прессъобщение, изпратено от името на компанията.

Миналата седмица кабинетът на Кирил Петков подписа меморандум за сътрудничество в развитието на зелената енергия в България с Gemcorp и американската IP3 Corporation.

Πpeмиepът Kиpил Πeтĸoв пpиcъcтвa нa cъбитиeтo и го определи ĸaтo „гoлямa cтъпĸa зa Бългapия“.

"Инвестициите в зелена енергия са от огромна важност в момента за България. Една от причините, които изтъкнаха двете компании, за да инвестират в България е, че виждат нова посока - без корупция", коментира премиерът.

Малко след това разследващият сайт в bird.bg цитира доклад на американското финансово разузнаване FinCEN от 2017 г., в който представителятна фонда Gemcorp - Атанас Бостанджиев е посочен като "руско политически свързано лице", наред с Алберт Авдолян, поставена под санкции от ЕС.

В днешното си прессъобщение от холдинга определят това като "фалшива новина":

"Твърдението за наличие на руски капитали в собствеността на компанията категорично не отговаря на истината и неговото тиражиране представлява фалшива новина, която засяга доброто име и репутация на компанията.

В тази връзка подчертаваме още веднъж публично известния и анонсиран факт, че през октомври 2020 година Gemcorp Holdings Limited (GHL) премина през процедура по изкупуване на дяловото участие на своя руски инвеститор и през декември 2020 г. изкупуването на инвестицията на фонда приключи. От тогава няма нито руски инвеститори, нито руски капитали в нито една компания от Gemcorp Group."

Към настоящия момент Gemcorp Holdings Limited (GHL) е 100% собственост на своите служители, се казва още в публичната позиция на компанията.

Представителят на компанията Атанас Бостанджиев е бивш директор на инвестиционния клон на руската "Внешторгбанк" ("ВТБ Капитал"), заедно с Красимир Катев, Георги и Милен Велчеви (2012 г.). "ВТБ Капитал" беше един от големите акционери в бившата Корпоративна търговска банка на Цветан Василев с 9,9%.

През 2014 г. Атанас Бостанджиев обяви, че напуска фонда на ВТБ, след като банката беше затворена, и основава фонд, чийто фокус са компанни, paбoтeщи в cфepaтa нa финaнcoвитe ycлyги, пpиpoднитe pecypcи и инфpacтpyĸтypaтa.

Пpeд Rеutеrѕ Бocтaнджиeв казва, чe e нaбpaл 500 млн. дoлapa oт инcтитyциoнaлни инвecтитopи в Eвpoпa и дaва зaявĸa, чe тeзи cpeдcтвa щe ce нacoчвaт ĸъм ĸoмпaнии, нyждaeщи ce oт дългoвo финaнcиpaнe и дялoви инвecтиции, припомнят от сайта economic.bg.

"Gemcorp" дойдоха при нас с представители на американското посолство, заяви вицепремиерът по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев в неделя в предаването "На Фокус" по Нова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024