Ген. Мутафчийски е предложен за член-кореспондент на БАН, Николай Денков - за академик

Ген. Венцислав Мутафчийски е предложен за член-кореспондент на Българската академия на науките.

Началникът на ВМА и председател на действащия по времето на кабинета „Борисов 3“ Национален оперативен щаб е допуснат до конкурса за избор на нови член-кореспонденти, обявиха от БАН на 25 юни. Мутафчийски попада в направление Медицински науки, където са предложени 7 души за 2 свободни места.

Освен него там попадат Димитър Масларов, Иво Петров, Людмила Георгиева, Мариана Димова-Габровска, Христина Групчева и Цветелина Танкова. За академици също има две места, а в конкурса участват 4 души – Григор Горчев, Чавдар Славов, Николай Петров и Николай Цанков.

Кандитатите ще бъдат оценявани по серия от различни критерии - публикации и научна дейност, ръководство на кадри, експертна работа в държавни и правителствени органи.

Ген. Мутафчийски водеше брифингите на НОЩ в ранните етапи на пандемията през 2020 г., като постепенно функциите му преминаха при главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Щабът беше разформирован от Бойко Борисов в последните дни на правителството му, а по-късно служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров заяви, че вече няма нужда от съществуването на НОЩ.

Математикът на щаба Николай Витанов, който над година прави модели на разпространението на Covid-19 у нас, също е допуснат до конкурса за член-кореспондент на БАН в направление Математически науки.

Настоящият служебен министър на образованието Николай Денков е предложен за академик в направление Химически науки. Там свободните места са две, а участниците – четирима.

Право да правят номинации за академици и член-кореспонденти имат група акедимици, факултетните съвети на университетите, научните съвети на БАН.


Няма място за старите кучета


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024