Снимка: © Булевард България

Броят на заразените не зависи от броя на направените проби за коронавирус в България, тъй като у нас се наблюдава клъстърно разпространение и „това е много добре“ , обяви началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на своя седмичен брифинг.

„Все още в страната продължава клъстърното разпространение и установяване на болестта. Ние изследваме контактните лица на тези клъстъри и колкото повече се отдалечаваме от ядрото на клъстъра – толкова по-малко са заболелите. Имаме доста голям процент изследван медицински персонал от миналото денонощие, като няма нито един заразен“, каза ген. Мутафчийски.

„Мнозина казват, че от броя на пробите зависи броят на заразените. Това не е така. Потвърждава се, че има клъстърно разпространение, което е много добре. Там могат да се насочат всички противоепидемични мерки за сигурно ограничаване. Ако продължим в този дух, това дава по-големи шансове за нормален начин на живот в бъдеще“, съобщи началникът на щаба.

Той каза, че Националният оперативен щаб наблюдава как се развиват първите дни след отварянето на детските градини в Европа. Изводът е, че у нас това няма да се случи в следващите две седмици.

„Да, гледаме какво става. В Дания преминаха повече от 10 дни. Заболеваемостта – не се забелязват някакви колебания. В Германия рисковете остават. На сутрешното заседание на премиера изказахме нашето становище – поне още две седмици да не се говори за отваряне на детските градини“, сподели той.

Новите случаи на Covid-19 в България за последното денонощие са 31, а от тези пациенти 20 са настанени в болници, обяви началникът на Националния оперативен щаб. Направени са 1611 проби за изминалите 24 часа, а общият брой на заболелите у нас е 2100. Активните случаи са 1481.

Разпределението на новите случаи е: София – 12, Ямбол – 6, Плевен – 4, Сливен – 3, Пловдив – 2, Габрово, Кюстендил, Монтана, Пазарджик – по един.

При заразените деца до 18 години има един нов случай – на дете на 10 години в Сливен. Що се отнася до заболелите сред медицинския персонал, общият им брой е 228, или 11% от общия брой на заразените. През последните 24 часа има три нови случая – лекар от Пазарджик и медицинска сестра и санитар от Плевен.

За последните 24 часа са починали още трима души и общият им брой стана 99. Починал е мъж на 79 години от дома за стари хора в Кула – той е издъхнал в Монтана. Освен това жертва е станала жена на 75 години в столичната „Света Анна“. Пациентката е била с пневмония. Загинал е и мъж на 87 години с множество сърдечни придружаващи заболявания – той и бил настанен в „Пирогов“.

„Излекуваните са 521, или 25% от общия брой заразени. Новите случаи са 22“, каза ген. Мутафчийски.

„Във връзка с края на извънредното положение ви уведомяваме, че щабът продължава своята работа. Премиерът даде конкретни задачи за изясняване на противоепидемичните мерки и правила за живот, както и важни въпроси като отваряне на детски градини, детски ясли, по-нататъшно разхлабване на мерки. Що се отнася до туризма, сме натоварени от премиера да предлагаме кои са най-удачните варианти, да осъществяваме мониторинг над мерките в другите страни“, каза ген. Мутафчийски.

Той съобщи, че по-рано тази сутрин се е провела среща между щаба и премиера Бойко Борисов, на която министър-председателят е споделил, че инициира разговори с държавници от региона, за да вземем реципрочни мерки. Става въпрос за една от препоръките на Европейската комисия, в която се насърчава предприемането на общи мерки с държави, които имат подобни епидемиологични състояния.

"В Австрия се прави PCR тест още на летището при влизането на територията на страната. Той обаче не отменя 14-дневната карантина по принцип, по същество. У нас има случаи, в които откриваме заболеваемост при хора под карантина чак на 10-ия ден", съобщи ген. Мутафчийски.

„КПП-тата от 6 май не са факт. Те не остават при извънредна епидемична обстановка“, уточни той.

Ген. Мутафчийски бе попитан дали всички 99 жертви у нас са починали вследствие на коронавируса, или са жертви на придружаващите им заболявания.

„Изказвам дълбокото си уважение и моето съболезнование на всички близки на починали в резултат на коронавируса. С това приключвам коментара. Има множество пациенти, които имат придружаващи заболявания. В България има над 800 хиляди със сърдечно-съдови заболявания. Никой не знае съдбата си. Но винаги медицината се е борила за живота на всеки един пациент, независимо с какви придружаващи заболявания е. Тези хора в света живеят все по-дълго, защото имат добра медицинска грижа и нямат среща с коронавируса“, каза началникът на щаба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

24 партии и 7 коалиции се регистрираха за изборите на 2 октомври

Кандидатските листи за 48 Народно събрание може да са повече от вотовете през 2021

ВАС остави ТЕЦ "Брикел" да работи въпреки замърсяването на въздуха

Централата може да продължи да обгазява, докато тече делото срещу заповедта на Борислав Сандов

Жалби блокират решението на Сандов за спирането на АМ "Струма" през Кресна

Според служебния екоминистър е възможно решението на Сандов да е незаконно

Слави Трифонов нападна отцепниците от ИТН заради листите на ПП

Трифонов обижда Радостин Василев на "предател и жалък службогонец"

Татяна Дончева пропуска Избори 2022, но вече "загрява" за 49 Народно събрание

"Движение 21" няма да се регистрира нито самостоятелно, нито в коалиция

"Раковски" 134 ще е новият "дом" на Европейската прокуратура

Крум Зарков е предложил сградата за делегираните прокурори