Снимка: © bTV

Външният министър Теодора Генчовска заяви, че България застава твърдо зад Украйна в конфликта с Русия, а националната позиция на страната ни е, че дипломацията е най-доброто решение за деескалация на конфликта.

В едно от редките си интервюта пред медиите, както и в една от малкото публични изяви като цяло, Генчовска каза, че България е готова да понесе тежестта от евентуални санкции от страна на Москва. Те са възможни при налагане на санкции от страна на ЕС към Кремъл, което, според нея, може да се случи "във всеки момент".

"Постоянно пристига информация от службите на страните членки на ЕС, тя е изключително динамична. Имаме готовност да реагираме на всички сценарии в най-кратки срокове. Но все още има инструменти за диалог, когато и от двете страни има желание за този диалог", каза външният министър пред bTV. 

"Увеличаване на руските сили и техника около границата с Украйна има и това е в противовес на международния ред. Джо Байдън в петък заяви, че продължава дипломатическите усилия и в сряда предстои поредният кръг от разговори между Блинкън и Лавров, а в четвъртък – среща на Г7. Тоест дипломатическите усилия продължават", коментира Генчовска.

Тя участва в Мюнхенската конференция по повод конфликта с Украйна, на която Русия не изпрати свой висш представител. Външният ни министър смята, че тазгодишното издание на конференцията по сигурността е "навременно и полезно" и е дало възможност на "всички политически лица – лидери, министри – от целия свят да се съберат в този важен момент и да излъчат ясно послание към президента Путин, че всички ние заставаме зад Украйна и сме готови за диалог".

"Но в същото време сме готови за реакция, която ще бъде категорична и единна, ако не се случи необходимата деескалация", заяви Генчовска.

Попитана дали президентът на Украйна Володимир Зеленски е прав, че ЕС закъснява със санкциите към Русия, тя отговори: "Процесът с подготовката на санкциите, в който България участва, стартира отдавна. Те ще бъдат общи – икономически, финансови и индивидуални. Решението ще бъде взето от всички нас в координация с Великобритания и САЩ, може да се случи във всеки един момент".

МВнР не мисли за преместване на българското посолство от Киев в друг град, обяви Генчовска. Тя каза, че 83 граждани на България, които се намират на територията на Украйна са се локализирали в специалната платформа на МВнР. Само 6 от тях са заявили, че искат да бъдат евакуирани в случай на ескалация.

"Готови сме да понесем тежестите от евентуални санкции, но най-важно е европейската сигурност да бъде съхранена. Заставаме зад Украйна. Продължаваме дипломацията, имаме планирано посещение с министрите на външните работи на трите балтийски държави. Планираме то да се осъществи в четвъртък в Украйна, искаме да посетим и Източна Украйна", потвърди тя.

На въпрос дали би посетила и Москва, Генчовска каза: "Разбира се, това също ще бъде елемент от политическия диалог, но трябва да има диалог и от двете страни".

По темата за Северна Македония тя каза, че най-важният елемент за нас е "гаранция на правата на българите в Република Северна Македония в конституционната и правната уредба на страната. В срещите ми с тях това е едно от основните ми желания".


Има ли България министър на външните работи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава