Снимка: © Булевард България

Местните избори в Благоевград се провеждат при рекордно ниска избирателна активност. Към 17:30 ч. са гласували 13 109 души – или 20% от имащите право на глас.

Тази неделя се провежда частичен вот за кметове и местна власт в още 7 населени места в областите Бургас, Враца, Шумен, Хасково, Пазарджик. Тези избори се считат за генерална репетиция за парламентарния вот на 11 юли, тъй като се гласува изцяло с машини.

„Или избирателите не се интересуват от вота, което го изключваме, защото става дума за местни избори, или са се уплашили от машините“, каза пред bTV председателят на ОИК-Благоевград Мартин Бусаров.

„През оставащите часове едва ли активността ще се вдигне драстично. Вероятно ще достигнем 29-30%“, добави той. Краят на изборния ден настъпва в 20 ч.

На местните избори през 2019 по същото време е отбелязана над 40-процентова избирателна активност.

Проблем с машините е имало само сутринта, малко след 7 ч., но не става дума за технически проблем. Устройството не е било включено, но проблемът е бил отстранен за десетина минути.

Не е имало случай на прегрели апарати за гласуване въпреки максималната температура от 40 градуса.

В понеделник сутрин ще стане ясно дали Благоевград ще има нов кмет, или ще се проведе нов тур на изборите. До вота там се стигна след решението на Върховния административен съд, че кметът Румен Томов е нарушил закона, след като не е заличил една от фирмите си. Сега за мястото се състезават 7 кандидати, включително и Томов.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина