Генка Шикерова: Вяра Анкова спря разследването в Нова ТВ за източването на пари от БАБХ в инсинераторите

Юни 2019 г. Разследващият журналист Генка Шикерова се оказва без работа, след като Нова ТВ прекратява договора ѝ.

Формалното медията я освобождава заради решението да "оптимизира" позициите на трима разследващи репортери, като ги прехвърли от трудови на граждански договори. Тримата не се съгласяват на новите условия, които ги превръщат в сътрудници на хонорар, а не пълноправни служители на телевизията. Скандалът се случва само няколко месеца след като компанията на Кирил Домусчиев придобива "Нова Броудкастинг груп" и назначава за изпълнителни директори Вяра Анкова (бивш ръководител на БНТ) и Николай Андреев.

В същия период Генка Шикерова разкрива случай на корупция на високо ниво в Българската агенция за безопасност на храните, в през който изтичат държавни помощи за десетки милиони през фалшифицирани документи за изгаряне на трупове на селскостопански животни.

Въпреки скандалните данни разследването ѝ обаче не се излъчва по Нова ТВ - вместо това излиза през YouTube в сътрудничество с Антикорупционния фонд. Едва тогава се провокира реакция от страна на публични институции - колкото да се отчете дейност.

Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров решава да разпореди проверка в БАБХ, Агенцията за държавна финансова инспекция също се задейства. Резултат от прокурорската проверка няма и до ден днешен. АДФИ потвърждава за административни нарушения, но отново няма длъжностни лица, които да бъдат подведени под наказателна отговорност за схемата.

В последния си работен ден бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов обяви, че е сезирал ГДБОП заради поредното разкриване на данни от вътрешната проверка, водена от няколко месеца при новото правителство. Проверката е обхванала 5 от 28-те области, но дори само в тях се вижда поредна серия от потвърждения за документна измама и злоупотреба с държавни средства, както и за потенциална заплаха за общественото здраве заради изоставянето на животински трупове насред полетата (вместо да бъдат изгорени, за което две фирми са сключили договори с БАБХ през 2018).

Едва след сигнала на Христанов Нова ТВ - бившият работодател на Генка Шикерова - решава да си позволи да обсъди темата в праймтайма на сутрешния си блок.

Фактът, че техен колега е разкрил първите данни за нарушенията и е останал без работа заради тях, минава на заден план.

Водещите споменават единствено, че "тази тема е поставяна и преди във времето" - името на Генка Шикерова, чието разследване преди 3 години за първи път освети проблема, не се споменава нито веднъж. Обстоятелствата около отстраняването ѝ също.

"Говореше се за две частни фирми", продължава анонсът им, но имената им не се казват в ефир. По-късно водещата на блока сама напомня, че малко преди скандалът с инсинераторите да гръмне през 2019 г., собствениците на една от тях - "Син кръст 2016" - се бяха снимали в прегръдките на тогавашния премиер Бойко Борисов с благодарности, че "винаги е с нас и не ни оставя".

Самият им събеседник Иван Христанов няколко пъти повтори, че разкритията за злоупотреби не са нови, а са вадени на показ от "ваши колеги" и са поставяни публично като въпроси от народни представители през годините. Без резултат.

Това провокира Генка Шикерова да реагира през профила си във Facebook, като не само критикува колегите си за престорената липса на интерес към злоупотребите в БАБХ, но и посочва поименно човека, който е спрял репортажа ѝ.

"Водещите на Нова ТВ „откриват“ темата за източени милиони левове през схема за инсинериране. „Тази тема е поставяна и преди в миналото“, казва водещата. Верно ли?! Колеги, тази „тема“ не беше излъчена в ефира на Нова преди четири години и вие знаете това. Тази „тема“ си има автор, който беше принуден да напусне и вие знаете това. Вяра Анкова, която спря „темата“, все още ви е шеф. Суровият материал, заснет по „темата“ все още е ваша собственост", напомня Генка Шикерова.

Тя посочва, че разследването ѝ е публикувано благодарение на Антикорупционния фонд и допълвано по време на работата ѝ за "Свободна Европа".

"Колеги, пожелавам ви да ви е все така удобно", завършва тя коментара си. Вяра Анкова стана директор на "Информация" в Нова ТВ още през 2017 г. По-късно стана прокурист, а след това и управител на Нова Броудкастинг до началото на 2021, когато беше заменена от Ива Стоянова (екс-ТВ7, Канал 3) и премина в съвета на директорите на компанията-майка "Адванс Медия Груп". Към момента тя е член на СД на "Нет инфо" - онлайн групата под шапката на "Нова Броудкастинг".

Шикерова посочва още, че невъзможността да използва вече заснетите си кадри от Нова ТВ я е принудила да снима повторно своето разследване "Война за трупове". Тя коментира още, че БАБХ е криела отчетите за дейността на инсинераторите "упорито", докато новият директор Христо Даскалов е дал достъп до тях.

Данните, с които Иван Христанов е сезирал ГДБОП, съдържат улики за съучастие между ръководството на БАБХ и конкретни експерти, които са създали схема за източване на помощи, предназначени за собственици на умрели селскостопански животни - по първоначални оценки щетата може да е между 30 и 50% от бюджета в размер на 60 млн. лв. за санитарна дейност.

Злоупотребите са ставали по различни схеми - дублирание на животни, които са "изгаряни" по няколко пъти, необяснимо големи разлики между датата на смъртта и датата на инсинериране на животните, отказ от изпълнение на договорното задължение за изчистване на животински трупове, които са изоставяни на открито или заравяни в полето и др.

По договор държавата е била длъжна да плаща между 1150 и 1170 лв. на тон инсинерирани животни. В област Добрич например са намерени документи, според които цяло стадо крави, записани с тегло 700 килограма, "решават да умрат заедно в поредност, по номерата на ушните марки".

"Причината да се оформя като държавна помощ е, че когато на стопанин му умре животно, той да може да се подпомогне, за да съхраним финансовата устойчивост на фермерите. Вместо това да се случи, някои хора продължават да се чудят какъв Майбах или Ролс Ройс да си купят. Междувременно ние полагаме неистови усилия да осигурим на фермерите възможност да купят фураж, за да си поддържат стадата", коментира Христанов в Нова ТВ.

При друга проверка на животновъден обект в Кюстендилско са намерени около 30 тела на животни на полето, които са престояли с месеци.

"Едно от животните беше паднало в източник на течаща вода, друго беше одрано на полето. Когато има животно, което гние в течаща вода, това вече е криминално престъпление, а не административно нарушение", каза Христанов.

В продължение на година и половина, след като инсинераторът в Перник е премахнат, той е продължавал да отчита нови и нови бройки на изгорени трупове на животни.

Христанов изключва хипотезата, при която ръководните кадри в БАБХ не са знаели какви нарушения се допускат с тази схема.

"Тя е създадена между облагодетелстваните лица и ръководни кадри на БАБХ. Договорите са подписвани от директора на агенцията. Новите договори са подписани през 2018 г. БАБХ е създала чадъра, няма как да не е разбрала", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024